Krnji sastav HNB-a

Dvojici viceguvernera istekao mandat, Sabor propustio imenovati nove

Savjet Hrvatske narodne banke nastavlja raditi u krnjem sastavu; umjesto osam članova, sada ih ima šest
Zgrada HNB-a i Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Dvojici viceguvernera, Michaelu Faulendu i Borisu Frasu, u petak je istekao šestogodišnji mandat, što znači da Savjet Hrvatske narodne banke nastavlja raditi u krnjem sastavu; umjesto osam članova, sada ih ima šest.

Gordana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun kazala je kako prošli tjedan nije stigao nikakav prijedlog o tome tko će popuniti dva upražnjena mjesta viceguvernera, pa Sabor o tome nije mogao ni glasati do 5. srpnja, kako je trebao. No, to ne bi trebalo dovesti u pitanje funkcioniranje središnje banke.

Pozivajući se na zakon, u HNB-u kažu kako u slučaju isteka mandata dvojici viceguvernera “Savjet i dalje može nesmetano izvršavati svoje zadatke i ovlasti”. Za valjano održavanje sjednica Savjeta potrebna je dvotrećinska većina svih članova. Također, do trenutka novog imenovanja pojedinih viceguvernera, njihove funkcije preuzima sam guverner.

S ovim neažurnim kadroviranjem, na neki način ponovila se situacija otprije točno godinu dana, kada je istekao mandat samom guverneru i trojici članova Savjeta. No, za razliku od prošle godine, kada su različite političke struje dugo lobirale oko toga tko će biti guverner, njegov zamjenik i dvojica viceguvernera, ove godine, čini se, problem bi prije mogao biti u tome što je sam premijer previše zaokupljen kadroviranjem na drugim razinama, pa centralna banka nije stigla na red. Tijekom ovog tjedna ili do ljetne stanke ipak se očekuje da će Sabor imenovati dva nova viceguvernera ili produžiti mandat postojećim.

Prema neslužbenim informacijama, izgledno je da će na svojoj poziciji ostati Michael Faulend koji koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora međunarodnih odnosa, pri čemu mu je trenutačno glavna preokupacija projekt uvođenja eura. Kako je to ujedno i prioritet samog premijera, očekuje se da će Faulend nastaviti taj posao. Međutim, kao kandidat za tu poziciju spominje se i Zvonimir Savić, savjetnik premijera i glavni ekonomski analitičar HGK, kojemu je proteklih mjeseci Vlada povjerila i posao koordinatora za euro.

Kada je riječ o Frasu, koji je u HNB-u zadužen za pravne poslove i zaštitu potrošača, situacija je još manje jasna. Neslužbeno se može čuti kako postoji interes da se na njegovo mjesto dovede netko drugi, kao i to da sam želi karijeru nastaviti izvan HNB-a, a to znači vratiti se u privatni sektor, iz kojeg je i došao prije šest godina. Kakve su mu doista namjere, nije bio spreman odgovoriti.

Osim u slučaju centralne banke, vlasti se ne uspijevaju dogovoriti oko još jednog kadrovskog pitanja u području financija; tko će biti prvi čovjek HPB-a. To je trebalo biti poznanto još sredinom lipnja, ali Ministarstvo financija, neposredno nadležno za takvu odluku, očito je, još uvijek razmatra 40-ak pristiglih ponuda, među kojima je i ona sadašnjeg šefa Tomislava Vuića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56