Globusov portret menadžera

Drugi put zaredom 'Franjo Tuđman' je najbolji europski srednje veliki aerodrom

Drugu godinu zaredom, proglašena je najboljom u Europi u grupi zračnih luka od 2 do 5 milijuna putnika
Hüseyin Bahadir Bedir, predsjednika uprave Zračne luke Franjo Tuđman
 Ronald Gorsic / CROPIX
Što je postigao?

Ako vam se čini da se ponavljamo, imate pravo, ali ponavljamo se s razlogom. Zagrebačka zračna luka “Franjo Tuđman”, koju vodi Huseyin Bahadir Bedir, u redovitom je istraživanju kvalitete usluga i zadovoljstva putnika zračnim lukama Međunarodnog udruženja zračnih luka ACI za 2019., drugu godinu zaredom, proglašena najboljom u Europi u grupi zračnih luka od 2 do 5 milijuna putnika. Tako je bilo prošle godine, tako je i sada.

Zašto je to važno?

Zato što u doba korone ljudi putuju nevoljko, pa je važno da se, kad su na putu, osjećaju dobro. Zato što je Zagreb u prvoj polovici ove godine, uz Bruxelles, drugi glavni grad Europske unije, a prolazak kroz zračnu luku prvi je dojam koji često, onima koji su tu zbog posla, a ostaju kratko, ostaje i jedino po čemu će zapamtiti putovanje. I zato što je dobro u nečemu biti najbolji, naravno.

Kako posluje?

Zračna luka “Franjo Tuđman” od početka koncesije 2013. godine ima solidne prometne i financijske rezultate. Bilježimo rast od oko 46% u ukupnom broju putnika, Zračna luka Zagreb je 2013. godine zabilježila 2.300,231 putnika, a 2018. godinu završili smo s 3.336,310 putnika. I ovu godinu nastavljan je rast broja putnika. Broj zrakoplovnih kompanija koje lete za Zagreb porastao je s 20 (2013. godine) na 33 u 2019. godini, dok je broj destinacija porastao s 34 na 52.

Što će učiniti u budućnosti?

Nakon rekordnog broja putnika u 2018., kad je kroz MZLZ prošlo 3,3 milijuna putnika, što je 7,7 posto više nego godinu dana ranije, 2019. su dovršili sa sto tisuća putnika više i s plusom od dvije tisuće novih letova. Ova je godina zbog korone započela tiho, zdrav promet održava europska uloga Zagreba. Izgradili su novu stajanku za VIP putnike, a za kraj godine najavljeno ukidanje viza za Hrvate koji putuju u SAD moglo bi dovesti i do odavno planiranog uvođenja izravne veze prema SAD-u. Tada Zagreb postaje čvorište za transatlantske putnike, što MZLZ-u otvara brojne mogućnosti za ekspanziju.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:21