Globusov portret menadžera

Dokazao da se u Hrvatskoj može izgraditi globalni biznis od nule

Silvio Kutić, suosnivač i predsjednik Uprave Infobipa
 Srecko Niketic / CROPIX
Što je postigao?

Silvio Kutić je u 14 godina, otkako je s bratom Robertom i Izabelom Jelenićem u Vodnjanu osnovao Infobip, stvorio je vodeću informatičku kompaniju u Hrvatskoj i regiji koja ima šansu da za koju godinu postane vrednija i od Ine. Sve dosad razvijali su biznis isključivo na temelju vlastitog kapitala, a krajem srpnja su sklopili “deal” s američkim fondom One Equity Partners o investiciji većoj od 200 milijuna dolara. To je ujedno, kako su objavili, i najveće europsko softversko ulaganje serije A financiranja u posljednjih nekoliko godina. Istinski globalna kompanija i prvi hrvatski startup koji je postao “jednorog” (u rječniku investicijske zajednice koja se bavi startupovima to znači da vrijedi milijardu dolara).

Zašto je to važno?

Osim što je u pitanju iznimno potentan biznis (globalna komunikacijska platforma u oblaku koju koriste kompanije u komunikaciji s klijentima, od maila i SMS-a do WhatsAppa i Vibera) te što zapošljavaju na stotine domaćeg visokoobrazovanog tehnološkog kadra, pokazuju da je u Hrvatskoj zaista moguće izgraditi globalni biznis od nule, zahvaljujući znanju i odlično odabranoj niši, kao da je u pitanju Silicijska dolina. Tvrde da će im baza ostati u Hrvatskoj.

Kako posluje?

Infobipu je u prošloj godini prihod premašio 600 milijuna eura, a u proteklih je 10 godina prosječni godišnji rast bio je 48 posto.

Što će učiniti u budućnosti?

Do kraja ove godine završit će izgradnju svog novog kampusa u Zagrebu. Plan im je širenje na američkom tržištu te, za koju godinu, izlazak na neku od svjetskih burzi, vjerojatno u New Yorku, kada bi njihova valuacija trebala biti znatno veća od sada procijenjenih milijardu dolara. Oni će tada postati prvi hrvatski startup bogataši, a dobro će proći i njihovi zaposlenici zahvaljujući ESOP-u koji su pokrenuli i preko kojega će podijeliti 10 posto udjela tvrtke ključnim zaposlenicima.

Tekst je pruzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 14:30