Za sve je 'kriva' obitelj

Dao otkaz, 5 godina živio na rubu siromaštva, a sada zarađuje više od 600.000 kn godišnje

Prije nego što je na YouTubeu počeo objavljivati edukativne videe o osobnim financijama, ovaj 30-godišnjak radio je kao snimatelj
Andrei Jikh
 YouTube

- Gotovo pet godina živio sam kao prosjak, a više od pola plaće ostavljao sam sa strane kako bih uredio studio i pokrenuo vlastiti YouTube kanal – prisjeća se Andrei Jikh, danas poznati YouTuber koji je u samo godinu dana putem ovog kanala zaradio više od 100.000 dolara, odnosno 668.394 kuna.

Njegov put do današnjeg uspjeha nije bio lagan. Iako u počecima svoje poslovne karijere nije niti slutio da će postati YouTuber, a kamoli da će glavna tema njegovih snimaka biti financije, kako objašnjava za Business Insider, život ga je ugodno iznenadio.

Naime, prije nego što je na popularnoj društvenoj mreži počeo objavljivati edukativne snimke o osobnim financijama, ovaj 30-godišnjak radio je kao snimatelj poučnih videa o pravilnom izvođenju mađioničarskih trikova za jedan startup, ali i kao savjetnik na snimanju poznatog filma Majstori iluzije 2 (eng. Now You See Me 2).

- Snimanjem i magijom počeo sam se ozbiljno baviti s 19 godina. Kada sam dobio poziv za snimanje poznatog filma, nisam dvojio ni sekunde. To mi je bilo ostvarenje sna – objašnjava Jikh.

Njegova opsjednutost magijom, ali i kamerom započela je još u ranom djetinjstvu. Naime, njegovi roditelji prije preseljenja u SAD, dugo godina radili su kao cirkusanti u Rusiji.

- Dolaskom u SAD naš je život s vremenom postajao sve teži. Iako smo se doselili zbog dobre poslovne ponude mog oca, nakon nekoliko godina našli smo se u velikim dugovima. Mislim da je upravo tragična financijska sudbina moje obitelji 'kriva' za moju današnju karijeru – dodaje.

Nakon što je pet godina sam učio kako upravljati novcem, krajem 2018. godine Jikh je na svom računu imao 20.000 dolara (oko 133.678 kuna) ušteđevine. Upravo je u tom trenutku odlučio napustiti posao, opremiti studio i u siječnju prošle godine objaviti prvi video.

Danas, godinu dana kasnije, njegov kanal broji oko 323.000 pratitelja, uz godišnju zaradu od 100.000 dolara (oko 668.394 kuna) što je 40.000 dolara (oko 267.357 kuna) više nego što je zarađivao kao snimatelj, objašnjava.

- Da, danas zarađujem od reklama i brojnih suradnji, ali prva četiri mjeseca bilježio sam velike gubitke. Kada radite po šest sati na istraživanju, pa onda još tri do četiri sata na snimanju i 10 na montaži, a na kraju mjeseca na računu vas dočeka minus, teško je nastaviti dalje, ali nisam odustajao. Sada vidim da se moja upornost isplatila – zaključio je Jikh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 22:48