Sestre koje ruše stereotipe

Blizankinje koje su odabrale neobičnu karijeru ženama poručuju: 'I vi možete uspjeti'

Riječ je doista o zahtjevnoj profesiji, smjene su dugačke te uključuju rad noću i puno samoće
Vozačica kamiona, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Asia i Mahogany Scroggins su dvadesettrogodišnje sestre blizanke koje ruše stereotipe o uvriježenim ''muškim'' zanimanjima. Njih dvije su, naime, vozačice kamiona za kompaniju Tyson Foods, a na ovaj karijerni put inspirirao ih je njihov otac koji je i sam vozač, piše CNN Business.

- Morate biti emocionalno snažni jer ste često odvojeni od obitelji i prijatelja - kaže Mahogany koja uglavnom odrađuje dnevnu smjenu, dok njena sestra vozi noću.

Riječ je doista o zahtjevnoj profesiji, smjene su dugačke te uključuju rad noću i puno samoće. Dodatno, ovo zanimanje uglavnom odabiru muškarci, a prema podacima Instituta za istraživanje ženskih politika, žene čine manje od pet posto vozača kamiona.

Budući da slika pretpostavljenih ''muških'' i ''ženskih'' poslova još uvijek ima jak društveni utjecaj, mnoge žene se nikad neće okušati u tradicionalno muškim zanimanjima. Na to mogu utjecati naoko banalne stvari poput slika koje kompanija koristi u svojim promotivnim materijalima, a koje mogu kreirati ideje o tome koji će poslovi navodno najbolje odgovarati ženama, odnosno muškarcima. Stoga, da bi se više žena uključilo u takva, konvencionalno muška zanimanja, važno je da vide druge žene koje su učinile isto, smatra Elizabeth Skidmore iz Regionalnog udruženja stolara u Novoj Engleskoj.

- Mislim da većini djevojčica dok su odrastale nije rečeno 'Možeš upravljati velikom dizalicom, možeš voziti bager, možeš biti građevinarka koja će graditi nebodere, istaknula je Skidmore i dodala kako je njihova ideja takve poruke odaslati javnosti.

Naime, mnoge se žene opravdano pribojavaju zanimanja koja uključuju mnogo samotnog rada ili noćnih smjena, jer ih to čini još ranjivijima na seksualno uznemiravanje, smatra programska direktorica Instituta za istraživanje ženskih politika Ariane Hegewisch.

Kada ste u nekoj profesiji oslanjate se na profesionalnost i poštovanje vaših, uglavnom muških kolega, no to se nažalost često ne podrazumijeva, dodala je. Međutim, ako se žene udruže i tako svojim kolegicama pruže podršku, to može pomoći da se ispravi često nepoštena prednost koju muškarci imaju pri ulasku u ''njihovu'' profesiju. Međusobno se mentoriraju, stvaraju mreže kontakata i poznanstava i tako pomažu jedna drugoj na karijernim putevima.

Recimo, mladu Asiu mentorira vozačica kamiona koja u toj profesiji ima već 40 godina iskustva, a to je, kaže, bilo ključno dok se pripremala za posao. - Prva stvar koju mi je rekla kad smo se upoznale, bila je: 'Možemo plakati, možemo se smijati, ali uspjet ćemo u ovome', ispričala je Asia koja kamion dijeli sa sestrom Mahogany.

- Kad stane na odmaralištu za vozače, nazovem ju preko FaceTimea iz kreveta u kabini da provjerim je li sve u redu. Kad ona stane, obično je ponoć, dva ili tri sata ujutro. Prije svega želim provjeriti je li na sigurnom, a zatim želim osigurati i da mi kupi pakiranje Doritosa, trebaju mi ujutro, kaže Mahogany, koja uz svoju sestru krči put drugim ženama koje se odluče za karijeru vozačica kamiona.

- Više žena će se priključiti ovoj dominantno muškoj industriji ako vide da postoje ljudi kojima je stalo do njih, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:42