Ideju dobio od mame

Bivši bankar osmislio novi model posuđivanja novca bez banaka, uložio i Goldman Sachs

Startup Neyber nalazi se na listi najuspješnijih projekata poduzetnika mlađih od 36 godina
Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku
 Profimedia, Alamy

Napustio je investicijsku banku Goldman Sachs, smislio novi model posuđivanja novca bez banaka i prije tri godine osnovao startup. Danas? Martin Ijaha, direktor startupa Neyber, na listi je 35 uspješnih financijsko-tehnoloških startupa i poduzetnika mlađih od 35 godina Business Insidera.

U međuvremenu je, prošle godine, Goldman Sachs u Neyber uložio 100 milijuna funti, a među ulagačima u taj britanski startup su i operativni direktor Deutsche Bank Henry Ritchotte i bivši dopredsjednik Credt Suisse, Gael de Boissard.

Ideja koja se razvila u uspješan biznis je sljedeća: u pitanju je partnerstvo s poslodavcima koji omogućavaju svojim zaposlenicima da posuđuju novac po povoljnim uvjetima. Otplata se skida direktno s plaća, što s jedne strane smanjuje rizik onoga tko posuđuje, a zajmoprimcima (navodno) pomaže da bolje upravljaju novcem.

Startup je uz Ijaha osnovalo dvoje bivših bankara, a biznis ideju je Ijaha dobio od svoje majke. U pitanju je, tumači, tradicionalni način štednje koji se prakticira u zapadnoj Africi. Kao medicinska sestra, njegova je majka svojedobno na poslu sudjelovala u tzv. klubu za štednju, koji su oni nazivali Sou-Sou: u zajedničku su “kasicu” stavljali po 50 funti kad god su primali plaću, a svaki je mjesec jedan od članova kluba prikupljeni novac odnosio kući. Zajednička je “kasica” zapravo služila kao zajednička štednja, a članovi su mogli uzeti novac kad im je zatrebao.

“To je bio njihov način da pomognu jedni drugima da štede, te osiguranje da će moći posuditi novac po razumnim uvjetima jer, zapravo, nije bilo nikakvih kamata. Radili su to godinama i funkcioniralo je”, kaže Ijaha. Inspirirale su ih i kreditne unije.

Kako bi provjerio koncept, Ijaha je kontaktirao ravnatelja svoje bivše škole u zapadnom Londonu. Njemu se ideja svidjela jer, kako je rekao, dio nastavnika ga je već tražio da im dio plaće isplati unaprijed. Biznis su tako najprije isprobali u školi: posuđivali su do 1500 funti po 7,9 posto kamate, a interes za zajmove je bio značajan.

Potom je Neyber ušao u partnerstvo s policijom, odnosno s osiguravajućim društvom za britanske policajsce Police Mutual. “Objasnili smo im da ćemo im zapravo pomoći da kreditiraju policajce preko njihovih plaća te da će te zajmove financirati preko novog proizvoda, štednje. Kreiran je time model gdje se posuđuje i štedi na radnom mjestu”, tumači Ijaha. Police Mutual ne samo da je pristao na pilot-projekt s Neyberom nego je i sam uložio u taj biznis te je stvoren fond od 50 milijuna funti iz kojeg daju pozajmice policajcima.

Njihov model, tumači Ijaha, izbacuje banke, a korisnici dobivaju daleko veće prinose na štednju i daleko niže kamate na zajmove. Neyber je dosad posudio 70 milijuna funti i radi s 80 poslodavaca, piše Business Insider. Neyber je osnovao I poseban portal za financijsku edukaciju kako bi ljudi više pažnje obratili novčanim pitanjima i bili informiraniji.

U tvrtki Goldman Sachs Privat Capital, koja je uložila 100 milijuna funti u taj startup, kažu kako je britanskim poslodavcima sve više stalo do dobrog financijskog stanja svojih zaposlenika, a na tom rastućem tržištu Neyber je ključni igrač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:52