Nisu zainteresirani?

Austrijanci na sajmu u Zagrebu tražili 160 radnika, prijavilo se samo njih 99

U domaćem turističkom sektoru stalno strahuju od iseljavanja hrvatskih radnika
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Domaći turistički radnici iz Hrvatske za poslom, navodno, odlaze u kolonama, no kad bismo zaključivali samo na temelju podataka HZZ-a, slika bi djelovala malo drugačije.

Ta je institucija, naime, u suradnji s austrijskim Uredom za vanjsku trgovinu i EURES-om 2. listopada u zagrebačkom hotelu Academia organizirala sajam sezonskih poslova u turizmu u Austriji, no usprkos privlačnim plaćama i mnogim drugim benefitima koje nude tamošnji hotelijeri i ugostitelji, broj zaprimljenih prijava bio je daleko ispod ukupnog broja oglašenih mjesta.

Odabir pokrajine

Austrijske pokrajine Tirol i Štajerska te grad Salzburg putem sajma su oglasili 160 slobodnih radnih mjesta u razdoblju od kraja studenog do početka ožujka 2019. godine, no prema podacima HZZ-a, domaći su posloprimci dosad poslali 99 prijava, dakle 60 manje od ukupnog broja radnika koje Austrija namjerava zaposliti.

Ukupno 24 kandidata dosad je poslalo prijavu za radna mjesta u Štajersku i Tirol, a njih deset za Salzburg, s time da većina prijavljenih nije odabrala konkretnu pokrajinu u kojoj bi voljeli raditi. Prijave za Tirol, Salzburg i Štajersku su gotove, usmeni razgovori s kandidatima održani su 2. listopada, a nešto prijava još se očekuje za poslove u Voralbergu. Činjenica da na ova radna mjesta nije bilo velike navale pomalo čudi, posebno zbog stalnih priča o iseljavanju turističkih radnika, ali i zbog izdašnih beneficija koje austrijski poslodavci nude.

Dobri uvjeti

Prema podacima na stranicama sajma, minimalne plaće za sezonski rad u Austriji iznose 1500 eura bruto, odnosno 1230 eura neto, za petodnevni radni tjedan, a onima koji pristaju raditi šest dana u tjednu zagarantirana je minimalna plaća u iznosu od 2000 eura bruto, odnosno 1500 eura neto. Uz to, poslodavci im osiguravaju besplatan smještaj i prehranu, a sezonski radnici iz Hrvatske imaju pravo i na razmjerni dio božićnice, odnosno 13. plaće, kao i razmjerni dio regresa, dakle 14. plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:04