reizbor

Ante Žigman ponovno izabran za predstavnika CEET regije u Izvršnom odboru IAIS-a, Dubrovnik domaćin Globalnog seminara

Misija IAIS-a je promicanje djelotvornog i globalno dosljednog nadzora industrije osiguranja
Ante Žigman

 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman ponovno je izabran za člana Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS - International Association of Insurance Supervisors) kao predstavnika CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja).

Antu Žigmana su u listopadu 2020. članovi CEET regije ponovno izabrali da ih predstavlja u Izvršnom odboru IAIS-a u trajanju mandata od dvije godine, a njegov ponovni izbor potvrđen je od strane članova IAIS-a na jučerašnjoj Glavnoj skupštini IAIS-a, priopćili su iz Hanfe.

Ujedno, IAIS je na sastanku Izvršnog odbora apsolutnom većinom glasova odlučio da će Hanfa prvi put biti domaćinom Globalnog seminara IAIS-a, koji će održati u Dubrovniku u lipnju 2022. godine. Riječ je najvećem susretu svjetskih nadzornika osiguranja i predstavnika industrije osiguranja koja svake godine okuplja gotovo 500-tinjak sudionika iz cijelog svijeta. Sudionici će u Dubrovniku imati odličnu priliku u jedinstvenom ambijentu raspravljati o temama važnim za lokalno, regionalno, europsko i globalno tržište osiguranja.

Misija IAIS-a je promicanje djelotvornog i globalno dosljednog nadzora industrije osiguranja kako bi se razvila i održala fer, sigurna i stabilna tržišta osiguranja za dobrobit i zaštitu osiguranika i kao doprinos globalnoj financijskoj stabilnosti.

- Reizborom mog članstva u Izvršnom odboru i odabirom Hanfe kao domaćina Globalnog seminara u 2022. smatram velikim uspjehom Hanfe i Hrvatske, budući da smo u ovom udruženju koje okuplja gotovo sve svjetske regulatore osiguranja tek dvije godine. Kao predstavnik srednje i istočne Europe i Zakavkazja namjera mi je poticati promjene za bolji nadzor osiguranja, jaču zaštitu i edukaciju potrošača te nastaviti poticati društva u digitalnom razvoju svog poslovanja. Posebno je to bitno u ovim izazovnim vremenima u kojima se suočavamo s pandemijom koronavirusa.

Zbog starenja stanovništva u cijeloj Europi, i budući da će se mirovinske usluge sve više premještati iz javnog u privatni sektor, mijenjat će se i uloge osiguravajućih društava u pružanju usluga za umirovljenje pa će sinergija nadzora i mirovinske industrije i osiguranja biti ključ za poticaj novih proizvoda. Hanfa kao regulator oba područja u Hrvatskoj ima relevantnih iskustava i može predvoditi u novim međunarodnim inicijativama, ali i prenijeti najbolja međunarodna iskustva u nadzor hrvatskog financijskog sektora. Veselim se susretu s kolegama iz nadzornih tijela te predstavnicima industrije osiguranja i IAIS-a u Dubrovniku 2022. gdje ćemo moći raspravljati o ovim i mnogim drugim temama, s posebnim naglaskom na temama značajnim za regiju - naglasio je tim povodom Žigman.

Osnovan 1994. godine, IAIS je dobrovoljna članska organizacija nadzornika osiguranja i regulatora iz više od 200 jurisdikcija, što čini 97 posto svjetskih premija osiguranja. Riječ je o međunarodnom tijelu za utvrđivanje standarda odgovornih za razvoj i pomoć u provedbi načela, standarda i drugih popratnih materijala za nadzor sektora osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:22