Rastuće tržište

Američko sveučilište nudi pohađanje studija marihuane: plaća i do 70 tisuća dolara

Procjenjuje se da će legalno tržište marihuane u SAD-u do 2021. premašiti 21 milijardu dolara
Ilustracija
 Profimedia, Abaca

Sveučilište Sjevernog Michigana nudi zanimljiv i čini se financijski unosan studij koji bi mogao zainteresirati ljubitelje marihuane, prenio je CNBC. Radi se o diplomi iz kemije ljekovite biljke (medicinal plant chemistry) koja bi prema osnivaču ovog programa, Brandonu Canfieldu, odmah po završetku studija mogla voditi i do pozicija s godišnjom plaćom od 70 tisuća dolara.

Ovaj studij, pokrenut 2017. godine, nudi nekoliko modula, a naglasak nije samo na uzgajanju marihuane. Naime, četverogodišnji program specifičan je po svojem interdisciplinarnom pristupu koji kombinira izučavanje kemije, biologije, botanike, hortikulture, marketinga te financijskog menadžmenta.

Tako je primjerice jedan modul bio-analitički usmjeren, a prema Canfieldu upravo bi studenti ovog modula mogli biti iznimno traženi stručnjaci. Drugi modul fokusiran je na poduzetništvo, a iako za sada nema mnogo studenata koji su se odlučili za ovaj smjer, iznimno su motivirani i zainteresirani za poslovne prilike koje se otvaraju u svijetu legalnog tržišta marihuanom, istaknuo je osnivač studija.

Prema podacima Detroit Free Pressa, procjenjuje se da su prihodi od medicinske marihuane u Michiganu veći od 700 milijuna dolara, a ako se marihuana u potpunosti legalizira kao što je to slučaj u osam drugih saveznih država, prihodi bi mogli doseći i znatno veće brojke. Dodatno, kalifornijska kompanija specijalizirana za praćenje industrije marihuane, Arcview Market Research, objavila je da je legalno tržište marihuane u SAD-u 2016. godine bilo vrijedno 6,8 milijarde dolara, uz procjene kako će do 2021. premašiti 21 milijardu dolara.

Kontinuirani rast vrijednosti tržišta kanabisa prepoznali su i neki od vodećih svjetskih biznismena i političara. Kako je objavio CNBC, još 2015. godine Alan Gertner napustio je svoju poziciju direktora u Googleovom odjelu prodaje za azijsko-pacifičko tržište kako bi vodio prestižni brend Tokyo Smoke, a nedavno je i bivši predsjednik američkog Kongresa John Boehner postao član upravnog odbora jedne tvrtke usmjerene na tržište marihuanom.

Dodatno, bivša direktorica e-trgovine Overstock.com Stormy Simon, koja je iz ove kompanije izašla kako bi se usmjerila prema biznisu marihuanom, smatra kako bi kanabis mogao transformirati zdravstveni sektor na isti način na koji je svojedobno e-trgovina drastično promijenila tradicionalnu maloprodaju. Također, prema njezinim procjenama, industrija marihuane bi u godinama koje dolaze mogla postati jednako velika kao i e-trgovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:38