Nastavljen 'stampedo' s burze

Još jedna perjanica domaće prehrambene industrije povukla se s burze, država bila protiv

Badel će zbog odlaska s burze državi za dionice morati isplatiti oko 33,5 milijuna kuna
Tvornica Badel 1862
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Skupština dioničara jednog od najvećih domaćih proizvođača vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića Badela 1862 podržala je većinom glasova prijedlog Uprave da se dionice tvrtke povuku s Zagrebačke burze.

Protiv tog prijedloga glasali su na skupštini Badela predstavnici države po nalogu Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).
- CERP će podnijeti zahtjev Upravi Badela preuzme 2.919.222 dionice Republike Hrvatske te 3.100 dionice CERP-a uz pravičnu naknadu – navodi se prekjučerašnjoj odluci Upravnog vijeća CERP-a.

Većinu u Skupštini dioničara, Upravu i Nadzorni odbor Badela kontrolira Meteor grupa-Labud koja je krajem 2018. nastala ujedinjenjem zagrebačkog Labuda i đakovačkog Meteora. Predsjednik Nadzornog odbora Badela je Ante Raspudić koji je do spomenutoga spajanja bio vlasnik Meteora i sisačke Segestice.

Raspudić i Darko Knez, sadašnji direktor Badela, počeli su kupovati dionice Badela tijekom 2017.. Trenutno Meteor grupa-Labud kontrolira 85 posto dionica Badela.

Ukupna nominalna vrijednost dionica koje država ima u Badelu iznosi 29 milijuna i 192 tisuće kuna. Većina u Skupštini dioničara tvrtke obvezala se isplatiti sve dioničare koji nisu bili suglasni s izlaskom s burze uz pravičnu naknadu.

- Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca prije poziva na Skupštinu društva – navodi se u odluci Skupštine Badela.

Kada se dio spomenute odluke Skupštine Badela o pravičnoj naknadi primijeni na isplatu dionica u vlasništvu države, Badel će CERP-u morati isplatiti oko 33 milijuna i 500 tisuća kuna. Među deset najvećih dioničara Badela, uz većinskog vlasnika, državu i dionice u vlasništvu tvrtke, još je šest malih dioničara, no ni jedan od njih nema više od jedan posto vlasništva.

U posljednjih sedam godina oko 70 tvrtki napustilo je Zagrebačku burzu, a od perjanica domaće prehrambene industrije to su, prije Badela, učinili, među ostalima, Franck, Mlinar i Tvornica ulja Čepin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19