S portala, na stol

Izvrsna ideja male koprivničke tvrtke: Nude domaće proizvode iz svih dijelova Hrvatske

Proizvođač koji prodaje svoje proizvode preko plaforme treba proizvode zapakirati u ambalažu
Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX / Biosphoto

U koprivničkoj tvrtki Inducta, koja se bavi razvojem programskih sustava, u vlasništvu Danijela Dukarića i Gorana Miloševića, shvatili su još prije tri godine, važnost domaće proizvodnje hrane, piše Podravski.hr

Tada su, naime, razvili i pokrenuli web-portal eMerkato.hr, jedinstveni portal u Hrvatskoj, na kojem svatko može naručiti proizvode domaćih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, a s druge strane, svaki OPG, pa i onaj najmanji, svoje proizvode može ponuditi potencijalnim kupcima.

– Glavni motiv za pokretanje trgovine došao je iz vlastite želje i potrebe za kupovinom domaćih proizvoda iz raznih regija Lijepe Naše. Prirodne proizvode najčešće kupujemo na tržnicama ili preko nekih poznanika, ali ta kupovina nije niti jednostavna niti uvijek moguća– objasnio je Danijel Dukarić..

Na lokalnim tržnicama, kako kaže, nalaze se samo proizvodi te regije, a oni iz ostalih dijelova Hrvatske su nedostupni. Primjerice, ako poželimo domaći med od kadulje, njega sigurno nećemo pronaći na tržnici u Koprivnici ili Đurđevcu. Isto tako, na tržnici u Omišu teško je pronaći domaće bučino ulje. Takvi proizvodi prodaju se lokalno, no njihov plasman u druge dijelove Hrvatske ili ne postoji ili je otežan.

Screehshot
eMerkato.hr

Osim kupcima, Koprivničani žele pomoći i malim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode.

– Mali proizvođači cijeli svoj radni dan provedu u proizvodnji. To su ljudi koji kroz cijelu godinu rade na polju ili u proizvodnom pogonu i za njih ne postoji radno vrijeme. Oni znaju jako dobro kako proizvesti kvalitetnu robu, ali teže se snalaze u marketingu i prodaji.

Investicija u vlastitu internetsku trgovinu jest poprilična, a OPG-ovi za to nemaju niti vremena niti dovoljno znanja da se samostalno time bave. Ako nemaju svoju internetsku trgovinu, kada dobiju upit za proizvodom, oni prvo moraju s kupcem izmijeniti podatke o proizvodu, cijeni, plaćanju, provjeriti uplatu, zapakirati proizvod, odnijeti ga na poštu i poslati. Za male narudžbe takva kupovina im nije isplativa jer se troši previše vremena koje im je potrebnije u proizvodnji – tumače u eMerkato.hr

Proizvođač koji prodaje svoje proizvode preko plaforme treba proizvode zapakirati u ambalažu koju im oni dostave te na svom imanju pričekati poštara. O svemu drugome brine se eMerkato.hr logistika.

A u ponudi eMerkato.hr trgovine su razni domaći proizvodi, od meda, sireva, voća, povrća, pića, dodataka prehrani, prirodne kozmetike. Svi proizvođači mogu ponuditi svoje proizvode bez ikakve fiksne ili mjesečne naknade. Kupce može razveseliti činjenica da se proizvodi isporučuju u roku dva dana od preuzimanja paketa od proizvođača, a nude i četiri načina plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 10:26