Suradnja

Iz Norveške stiže više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta
Ilustracija
 Innovation Norway

U sklopu programa Business Development and Innovation Croatia, čiji je glavni cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama u području inovacija zelene industrije i plavog rasta, hrvatskom je privatnom sektoru na raspolaganju 20.128.295 eura.

Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta. Programom upravlja organizacija Innovation Norway kao voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants, a predstavljen je na današnjoj online konferenciji održanoj u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

„Cilj plana za gospodarstvo nije samo unutarnja ekonomska stabilnost, već i bolje povezivanje s razvijenim ekonomijama svijeta. Jedna je od njih zasigurno Norveška“, rekao je Ivan Škarić iz Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK, naglasivši da je suradnja HGK i organizacije Innovation Norway započela još 2016. godine.

Potencijalna područja za suradnju definirana su zajednički, usporedbom područja iz hrvatske strategije pametne specijalizacije i odgovarajuće norveške strategije, tzv. Dream commitment. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti. Magnar Ødelien, direktor za EEA i Norway Grants u organizaciji Innovation Norway, rekao je da im je za realizaciju ovoga projekta ključan jak partner u Hrvatskoj.

„Dosad smo imali izrazito kvalitetnu suradnju s HGK“, naglasio je Ødelien. Direktorica programa u organizaciji Innovation Norway Anne Lise Rognlidalen predstavila je program i prvi poziv. „Obuhvaća tri dimenzije održivosti, ekonomsku, okolišnu i društvenu, stvaranjem radnih mjesta. Prijava se može odnositi na primjenu ili razvoj inovativnih tehnologija, procesa ili rješenja“, rekla je Rognlidalen. Prijave će biti otvorene u srpnju do 15. studenoga.

Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021. Cilj je smanjiti ekonomske nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i Norveške. Posebno je usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za njih je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Tvrtke koje se mogu prijaviti moraju biti u većinskom privatnom vlasništvu (do 25% javnog vlasništva ) te biti registrirane 3 godine za shemu individualnih projekata, (Individual Project scheme) i 1 godinu za shemu malih potpora (Small grant scheme)

Potpore iz ovog Programa su podijeljene u dva dijela. Prvi dio se odnosi na sheme individualnih projekata fokusiranih na Inovacije zelene industrije u iznosu od 8.564.148 eura te Plavi rast 7.500.000 eura. Pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava za djelomično financiranje koje poduzeća mogu dobiti iznose od 200.000 eura do 1.500.000 eura.

Drugi dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za djelomično financiranje se odnosi na mala i srednja poduzeća i dodjeljuje se putem sheme malih grantova u pojedinačnim iznosima od 50.000 do 200.000 eura i fokusira se na Inovacije zelene industrije u ukupnom iznosu od 1.500.000 eura te Plavi rast, 1.500.000 eura.

Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

U prvom dijelu srpnja, zagrebački ured Innovation Norway organizirat će i Regionalne informativne susrete za potencijalne prijavitelje u gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske.

U partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, informativni susreti održat će se u Osijeku (7.7.2020.), Slavonskom Brodu (8.7.2020.), Varaždinu (9.7.2020.), Bjelovaru (14.7.2020.) i Karlovcu (15.7.2020).

Za ove susrete se možete prijaviti putem linka.

Nakon ljetnih odmora, Innovation Norway organizirat će Regionalne informativne susrete i u jadranskom dijelu Hrvatske.

Glavni su fokus Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Prihvatljivi su prijavitelji tvrtke koje će postati "zelenije" i/ili diversificirati svoju paletu proizvoda / povećati kapacitet / uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost/zdravlje / zaštitu okoliša i sl.).

Predstavljeni su i primjeri projekata financirani ovim grantovima u drugim zemljama, poput uporabe tehnologije za „zelenije“ praonice rublja, automatizacije u proizvodnji namještaja, industrije proizvođača ambalaže u mljekarskoj industriji, automatizacije razvrstavanja plastičnih boca, modernizacije tvornice cementa itd. Uz podršku HGK, programom Business Development and Innovation Croatia upravlja Innovation Norway, javno tijelo norveškog Ministarstva trgovine i ribarstva i glavni instrument norveške vlade za razvoj norveških poduzeća.

Mrežom lokalnih ureda te s više od 30 ureda diljem svijeta omogućuju tvrtkama međunarodni rast i izgradnju partnerstva te posjeduje i dozvolu za bankarska poslovanja. Od financijskog razdoblja 2004. – 2009., EEA i Norway Grants dodjeljuju mu i ulogu voditelja fonda, koju uspješno provodi dugi niz godina. Trenutačno je Innovation Norway voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj te je nedavno uspostavljena i podružnica u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 14:05