Državno vlasništvo

Italija: Stop seljenju proizvodnje, uzmite si tvrtku, ali državi ostavite brend

Uporište za zaštitni propis Vlade je da brand Made in Italy predstavlja državno vlasništvo
Proizvodi Pernigottija na sajmu sladoleda
 Profimedia, Alamy

Talijanska Vlada priprema zakon prema kojem će oznaku Made in Italy moći nositi samo roba proizvedena u toj zemlji. Cilj najavljenog propisa, prema riječima talijanskog vicepremijera Mattea Salvinija, je spriječiti daljnje premještanje proizvodnje iz Italija u druge zemlje.

- Ako želiti koristiti brend Italije, koji je dodana vrijednost svakom proizvodu, morate zadržati proizvodnju ovdje – poručio je Salvini poduzetnicima koji razmatraju preseljenje proizvodnje na tržišta s jeftinijom radnom snagom. Potpora spomenutome prijedlogu već je stigla iz parlamentarnog kluba pokreta Pet zvjezdica iz kojeg je i Salvini.

- Trenutno ne postoje nikakve prepreke da netko preseli našu tvornicu u neku drugu zemlju. Možda ovo nije idealan način, ali moramo zaustaviti podivljala preseljenja industrije iz Italije – apelirao je šef parlamentarne grupe pokreta 'Pet zvjezdica' Riccardo Molinari.

Uporište za zaštitni propis talijanska Vlada nalazi u stavu da je brand Made in Italy državno vlasništvo.

- Zakon će biti obrambeno sredstvo za brend, ali i za naše tvrtke – najavio je Salvini, navodeći prodaju konditora Pernigotti kao jedan od posljednjih primjera dosadašnje loše prakse s izmještanjem proizvodnje iz Italije.

Prema riječima talijanskog vicepremijera, turski vlasnik Pernigottija zatvorio je dio proizvodnje u Italiji koristeći pravila Europske unije koja, tvrdi Salvini, favorizira velike korporacije nauštrb malih.
- Ako želite proizvoditi tursku čokoladu, proizvodite je u Turskoj. Mi ćemo se za talijanske tvrtke boriti noktima i zubima – upozorio je Salvini.

Talijanski vicepremijer priznao je da se s zaštitom nacionalnog brenda možda i zakasnilo, zaključivši kako prethodne vlada nisu ništa učinile da to spriječe. Govoreći o samoj provedbi najavljene investicije, Salvini je najavio kako će biti napravljen registar brendova korištenje kojih neće biti moguće izvan Italije. Vlasnik tvrtke koja koristi zaštićeni brend, dodao je vicepremijer, moći će preseliti proizvodnju, ali bez brenda koji ostaje državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 23:59