Dnevni report Gojka Drljače

Zaposlenost mladih na najvećem je udaru COVID-19 pandemije

Mladi su u cijelom su nizu zemalja zabilježili najveći rast nezaposlenosti Jesus li mladi postali glavne žrtve pandemije? Ova skupina građana je na najvećem udaru pandemije! U cijelom svijetu oni bilježe najveći rast nezaposlenosti
Gužva ispred HZZ-a
 HANZA MEDIA

Dok su društva strogim epidemiološkim mjerama pokušavala zauzdati COVID-19 pandemiju, većina donosioca odluka previdjela je težinu ekonomskih, socijalnih pa i zdravstvenih posljedica. U više država tek kreću analize o pogoršanju epidemiološke slike niza akutnih i kroničnih bolesnika koji su na neki način bili uskraćeni za adekvatnu zdravstvenu uslugu s možebitnim teškim posljedicama. Kad su pak u pitanju ekonomske i socijalne posljedice analitičarima Bloomberga zapelo je za oko da su glavne žrtve na tržištu rada mlađe generacije; pripadnici Z kohorte. Mladi su u cijelom su nizu zemalja zabilježili najveći rast nezaposlenosti. Ako se isključe studenti u Velikoj je Britaniji jedna trećina starih 18-24 godine ostalo je bez posla. U Australiji je postotak nezaposlenosti 15-24 godine s manje od 5 posto porastao na više od 16 posto. U Sjedinjenim državama i Kanadi nezaposlenost iste dobne skupine porasla je s desetak na trideset posto.

Ključni problem jest u tome što mladi koji se nađu na tržištu rada u pravilu imaju puno labavije ugovore o radu od starijih zaposlenika. Vrlo značajan broj mladih radi na honorarne ugovore ili na ugovore na određeno koji se lako raskidaju. Nadalje, u više zemalja ogromni iznosi koji su namijenjeni očuvanju zaposlenosti nisu uspjeli pomoći najmlađim radnicima jer su pravila pomoći jednostavno zanemarila specifičnost tržišta rada u tom najmlađem dijelu. Australija je, primjerice, potrošila 180 milijardi dolara na razne stimulanse, ali ništa nije uspjela napraviti za najmlađe zaposlenike. Poseban je problem u više zemalja što su pravila takva da mnogi mladi nisu mogli računati niti na pomoć koju su od država dobivali stariji zaposlenici za vrijeme COVID-19 pandemije. Situacija je Australiji takva da su mladi zaposlenici povlačili novac koji su uplaćivali u svoj mirovinski fond.

Sada se otvara pitanje koliko će dugo strah i neizvjesnost uzrokovani pandemijom držati Z generaciju podalje od tržišta rada te hoće u slučaju izostanka brzog oporavka na srednji i dugi rok upravo mladi postati glavne žrtve pandemije, iako ne spadaju u rizične skupine.

Prijedlog dnevnog štiva:

Vouge: ispovijest prestrašene zarazom. Boji se vratiti normalnom životu

Opet jedna velika studija koja kaže da hydroxychloroquin ipak pomaže

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:32