Momentum je tu

Uspjeh nogometaša mogao bi promijeniti trend zaostajanja za drugim europskim nacijama

Hrvatski tim prepoznat je kao odlučna momčad koju njezini navijači fanatično obožavaju
Doček nogometaša u Zagrebu
 Marko Djurica / REUTERS

U novinarstvu uvijek treba izbjegavati preveliku patetičnost. Svako pretjerano afektiranje riječima nemilosrdno oduzima vrijednost i uvjerljivost. Međutim, ako za uspjeh hrvatskih nogometaša kažete da je možda momentum koji može promijeniti očigledni desetljetni trend zaostajanja za drugim europskim nacijama, vjerojatno nećete pretjerati. Iz vas neće zboriti previše strastveni navijač pod dojmom trenutačne sportske slave.

Do ovako hrabre teze može se doći kroz relativno jednostavnu analizu i barem načelno poznavanje postavki recentne ekonomske, politološke i sociološke misli.

Teza je vrlo jednostavna: hrvatski nogometaši su ne samo nogometom, nego i svojim ponašanjem na terenu i izvan njega privukli nevjerojatnu količinu pažnje golemog planetarnog auditorija. Hrvatski tim prepoznat je kao odlučna, sposobna i fer sportska momčad koju njezini navijači fanatično obožavaju, i to bez ikakvih globalno primjetnih ružnih primjesa bizarnih ekscesa koji su godinama znali kvariti veličanstvenu sliku našeg vrhunskog sporta, pogotovo nogometa.

Hrvatski nogometaši u Rusiji nisu gradili samo svoj zvjezdani status, koji će se i te kako odraziti na njihova buduća primanja; oni su poput odlučnih vitezova izvojevali jednu od najvećih povijesnih pobjeda u internacionalnom ratu za reputaciju Hrvatske. Pokorili su svijet srčanošću i šarmom te demonstracijom sportske predanosti i poštenja, a posebno nogometnom i ljudskom inteligencijom. To je bio rat bez ispaljenog metka, rat koji se voli, sukob u kojem nema patnje, osim uobičajenog živciranja u napetim trenucima utakmica.

Nogometaši kao da su Hrvatskoj izborili ogromni međunarodni kredit, i to kredit koji se ne mora vraćati, ali možete iskoristiti sve njegove prednosti.

Onima koji ne vjeruju u ovako optimistične zaključke o mogućim učincima hrvatskog srebra osvojenog u Moskvi preporučam vrlo značajno djelo dvojce nobelovaca, Akerlofa i Shillera: “Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism”.

U jednom novinskom članku nije moguće izložiti sve aspekte knjige koju je veliki dvojac ekonomista pisao čak šest godina, a kojima se posrećilo da im je velika svjetska financijska kriza 2007. - 2008. pomogla bolje shvatiti i lakše objasniti zašto sve dosadašnje ekonomske teorije, pogotovo one bazirane na tome da su ljudi nekakva neemotivna ekonomska bića, ili potpuno promašene ili jako ograničene. Ukratko, “Animal Spirits” knjiga je koja je uspjela analizirati i objasniti raznorazne ekonomske, političke i socijalne fenomene u zadnjih 150 godina upravo kroz “animu”: izvornu živost i energiju živih bića koja predodređuje naš osjetilni svijet - percepciju, odluke, kretanje... Logika je to koja se javila u Keynesovoj ekonomskoj teoriji u kojoj emocije i želje, baš kao i strahovi, determiniraju potrošača. No, za razliku od Keynesa, Akerlof i Shiller imali su vrlo blizak dodir sa saznanjima suvremene bihevioralne psihologije koja im je omogućila da izvuku puno hrabrije zaključke o dubokoj iracionalnosti Homo sapiensa kad donose naizgled vrlo racionalne odluke.

Nakon čitanja “Animal Spiritsa” puno je jasnije zašto su cijene dionica rasle kad su im fundamenti bili slabi, zašto nije neobično da cijene nekretnina lete u nebo pa padaju bez jasnog razloga, što se zapravo događa u političkim procesima, što potiče i što odbija investitore, zbog čega smo rastrošni i kako to da smo štedljivi, kako zapravo donosimo najjednostavnije potrošačke odluke te tako predodređujemo nacionalne i globalne ekonomske trendove, zašto neki ekonomski ciklusi nemaju veze s ekonomskim pokazateljima, što uzrokuje panike, kada i kako cijene lete u nebo, čime objasniti ekstremno visoku nezaposlenost ili iznenadni rast zaposlenosti... Moglo bi se tu još nabrajati, ali nema smisla. Vjerujem da svi shvaćaju logiku.

Ako, dakle, prihvatimo da su naši nogometaši dotakli pozitivni, motivirajući dio animal spirita kod nevjerojatno velike publike Svjetskog nogometnog prvenstva, imamo razloga vjerovati da su uspjeli utjecati i na ono svjesno, ali i ono nešto nesvjesno kod građana svijeta. Poruka koju je dobio planet od hrvatskih nogometaša dosta je jednostavna: u Hrvatskoj ćete naići na dobro organizirane i srčane ljude koji znaju što hoće. Pa vjerojatno je s njima ugodno i mudro odraditi neki dobar posao.

Vjerujete li da je moguć bilo koji drugi zaključak nakon onoga što ste gledali u Rusiji, pa i onoga što smo jučer gledali na ulicama hrvatskih gradova?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:38