SNAŽANAN ZAMAH

United Grupa nastavlja uspješan rast u 2023. godini s rekordnim rezultatima

Rezultat je to prvenstveno kontinuiranog širenja baze mobilnih postpaid pretplatnika na ključnim tržištima Grupe

UG rezultati/Ilustracija

United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini. Ostvaren je rast od 7% kako prihoda tako i EBITDAal-e, dosegnuvši 2.791 milijuna eura prihoda, odnosno 988 milijuna eura EBITDAal-e, javljaju iz Grupe. Uzimajući u obzir prodaju portfelja tornjeva Grupe, iz kolovoza 2023., Grupa je ostvarila usporedivi organski rast EBITDAal-e, u 2023. godini, od 10%.

Generalno, sve su poslovne jedinice ostvarile snažan organski rast prihoda. Rezultat je to prvenstveno kontinuiranog širenja baze mobilnih postpaid pretplatnika na ključnim tržištima Grupe, potom, snažne potražnje za b2b IT rješenjima i opremom, posebno u Grčkoj te rasta United Media podržanog povećanjem oglašavanja i prodaje medijskih usluga. EBITDAal-a je rasla na temelju istih čimbenika koji su doprinijeli snažnom rastu prihoda, kao i proaktivnom upravljanju troškovima koje je omogućilo Grupi da, unatoč inflacijskom pritisku, održi maržu EBITDAal-e na 35%.

„Godina 2023. doista je bila godina strateških integracija naših akvizicija u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, pri čemu su sve glavne inicijative, poput optimizacije troškova, dovršene do kraja godine. Dodatno, naša daljnja ulaganja u optičku i 5G tehnologiju, kao i ključne akvizicije spektra, pridonijele su osnaživanju naše pozicije na svim ključnim tržištima“, rekla je Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe i dodala: „U izazovnom okruženju, nastavili smo ostvarivati snažan rast dosljedno provodeći našu strategiju pružanja vrhunskih proizvoda i usluga na modernoj i pouzdanoj infrastrukturi.“

Integrirani poslovni model kao ključna razlika

United Grupa kontinuirano ostvaruje dugoročni rast. Kao vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi koja korisnicima pruža cijeli niz telekomunikacijskih usluga, United Grupa svojim tržištima pruža najveću širokopojasnu mrežu, najsuvremeniju fiksnu i mobilnu povezanost, proizvodnju TV sadržaja, emitiranje i streaming glavnih sportskih i zabavnih formata te najpouzdanije portale s relevantnim vijestima na tržištima na kojima je prisutna. U 2023. godini, više od 5,30 milijuna kućanstava oslanjalo se na širokopojasne i telekomunikacijske usluge United Grupe, dok su njezine mobilne usluge koristile više od 7,34 milijuna pretplatnika. Predanost tvrtke prodaji dodatnih multi-play paketa s dodanom vrijednošću, uključujući konvergenciju fiksnih i mobilnih usluga, rezultirala je uspješnim poslovnim rezultatima.

Uz to, United Media dopire do 8,2 milijuna kućanstava putem svojih kanala, dok interni tim za produkciju sadržaja stvara uvjerljiv sadržaj za svoje Pay-TV kanale, povijesno povećavajući Pay-TV pretplate. United Media trenutno proizvodi blizu 50% ukupnog sadržaja u svom TV portfelju, uključujući FTA (zemaljske) i Pay-TV operacije osim sportskih kanala, a njeni glavni programi u udarnom terminu obično dobivaju ocjene između 25% i 40% udjela na glavnim tržištima na kojima posluje njegov medijski segment.

Dokazana uspješnost akvizicija

United Grupa uspješno je dovršila gotovo 150 novih akvizicija od 2000. godine, od kojih pet u 2023. godini. Kao značajan korak naprijed, United Grupa je u veljači 2024. uspješno dovršila akviziciju tvrtke Bulsatcom EOOD, trećeg najvećeg pružatelja fiksnih telekomunikacijskih usluga u Bugarskoj. Ova važna akvizicija, omogućit će tvrtki proširenje prisutnosti na adrese kućanstava u Bugarskoj pružajući im tako proizvode i usluge United Grupe tražene među korisnicima Bulsatcoma.

Otkrivanje potencijala za daljnji rast

United Grupa zabilježila je značajno poboljšanje operativnog novčanog tijeka u 2023. godini, na temelju rasta EBITDAal-a i smanjenja CAPEX-a (s 27% udjela u prihodima u 2022. godini na 23% u 2023. godini, dijelom potaknuto smanjenjem kapitaliziranih zaliha akumuliranih u očekivanju poremećaja opskrbnih lanaca tijekom godina pandemije COVID-a). Ključno je što je United Grupa u 2023. godini iskoristila snažnu potražnju za infrastrukturom telekomunikacijskih tornjeva te prodala dio portfelja tornjeva za iznos od 1,2 milijarde eura. Ta su sredstva korištena za značajno smanjenje zaduženosti kompanije čime se oslobodio novčani tijek za budući rast. Tako se 31. prosinca 2023. godine, neto zaduženost (omjer neto duga Grupe i anualizirane prilagođene EBITDAal-e u posljednja dva kvartala) smanjila na 4,20x, u usporedbi s 4,96x koliko je iznosila 31. prosinca 2022. godine. Agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga potvrdile su ocjenu United Grupe kao B2 (stabilno)/B (pozitivno) (Moody‘s/S&P).

Glavna dostignuća u 2024. godini

Tijekom 2023. godine, stoji u priopćenju, United Grupa napravila je značajna postignuća što je predstavilo temelj za nastavak uspješnosti i u prvom kvartalu 2024. godine. Njen se angažman isplatio jer je osigurala poziciju drugog najvećeg mobilnog operatora u Sloveniji. Ovaj uspjeh odražava predanost tvrtke u širenju svog djelovanja u regiji. Investicije United Grupe u infrastrukturu svjetlovodne mreže do kuća (FTTH) potaknule su Grupu da postane drugi najveći pružatelj FTTH mreže u Grčkoj, naglašavajući ambiciju da kućanstvima u Grčkoj pruži internetsku povezanost velike brzine. Također, strateški potez poput akvizicije Bulsatcoma dodatno je učvrstio poziciju United Grupe kao najvećeg operatora u Bugarskoj. Integriranjem poslovanja Bulsatcoma, United Grupa za cilj ima unaprijediti svoje usluge i doseći širu bazu korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:04