OBNOVLJIVCI U ZAMAHU

Tvrtka Woodburn Capital Partners započela radove na dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj

Primjeri korporacija koje imaju jasan stav o korištenju energije iz obnovljivih izvora u Brdovcu jesu Pfizer i Pliva

Alen Prelec, Gabrijel Dužnović i Mirko Medenica

Počinju radovi na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, 11. i 12. srpnja se polaže kamen temeljac. Češka tvrtka Woodburn Capital Partners, stoji u priopćenju, izgradit će elektranu kapaciteta od 10 MW u Brdovcu pokraj Zagreba i elektranu kapaciteta od 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji. Nakon izgradnje, tvrtka će i upravljati njihovim poslovanjem.

Menadžment tvrtke aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA)[2] s velikim korporacijama u regiji za oba projekta. Konkretno, vode se razgovori s korisnicima unutar brdovečke poslovne zone, vodećom hotelskom tvrtkom koja upravlja mrežom hotela, i blue-chip trgovcem energije, među ostalima.

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije i istaknuo sljedeće: „Budući da naša poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera, sve su veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije.“

image

Alen Prelec i Mirko Medenica

Primjeri korporacija koje imaju jasan stav o korištenju energije iz obnovljivih izvora u Brdovcu jesu Pfizer i Pliva. Tvrtka Pfizer već sada za svoje poslovanje diljem svijeta koristi oko šest posto električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Cilj je da do 2030. godine sva njihova kupljena električna energija bude upravo iz obnovljivih izvora. Pliva je također intenzivno uključena u nabavu obnovljive energije, a ove je godine u svom pogonu u Savskom Marofu već pustila u rad elektranu snage od 9,71 MW.

Voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju: „Za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije, mi smo prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem. U našem su timu iskusni profesionalci s dokazanim rezultatima u području upravljanja projektima od početne ideje i pripreme do same realizacije, što uključuje razvoj, financiranje i poslovanje.”

image

Alen Prelec i Mirko Medenica

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, ističe se u priopćenju, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini. Plan je razviti pure-play platformu za električnu energiju iz obnovljivih izvora posvećenu globalnoj energetskoj tranziciji u regiji. Osim toga, tvrtka želi ulagati u nove projekte i nastavlja procjenjivati projekte s vjetrenim i sunčanim postrojenjima te postrojenjima za skladištenje energije u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe.

„Ključno je da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora“, istaknuo je glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer i dodao sljedeće: „Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti.“

image

Alen Prelec i Mirko Medenica

O tvrtki Woodburn Capital Partners:

Tvrtka Woodburn Capital Partners češka je tvrtka specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju. Posjeduje golemo iskustvo u radu s elektranama na biomasu, kao i sve veći portfelj u području sunčeve energije. Predana je održivim energetskim rješenjima koja doprinose globalnom prijelazu na čistu energiju. Tvrtka Woodburn trenutno radi na izgradnji sunčanih elektrana u regiji središnje i istočne Europe, kao i na jadranskoj obali Hrvatske, te aktivno razmatra razvojne mogućnosti u Bosni i Hercegovini, regiji koja uživa do 35 posto više sunčeve svjetlosti nego središnja Europa. Tvrtkina poslovna filozofija uključuje suradnju s priznatim industrijskim stručnjacima za vjetrenu i sunčevu energiju, te sklapanje strateških saveza s partnerima koji imaju iskustva u području ulaganja u obnovljive izvore energije.

[1] Ovo nije potvrda da je postupak dobivanja građevinske dozvole zaključen – on još uvijek traje.

[2] Ugovori o otkupu električne energije (PPA) jesu dugoročni ugovori između proizvođača električne energije i korisnika, obično komunalne tvrtke, vlade ili neke druge tvrtke. Ugovor može vrijediti između pet i dvadeset godina, tijekom kojih kupac kupuje električnu energiju po unaprijed dogovorenoj cijeni. Takvi su ugovori ključni u financiranju neovisnih proizvođača električne energije (tj. proizvođača čiji vlasnici nisu komunalne tvrtke), posebice proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora poput sunčanih elektrana i vjetroelektrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 11:40