Dnevni report Gojka Drljače

Tesla u zoni nestvarnog: Tržišna kapitalizacija Muskove tvrtke dnevno rasla po 14 mlrd. $

U pet dana vrijednost Tesle narasla koliko ukupno vrijede GM, Ford i Fiat Chrysler
Elon Musk
 Paul Hennessy / NurPhoto

Ono što se dešava s valuacijom dionica Tesle počinje ulaziti u zonu nestvarnog. U samo pet trgovinskih dana zaključno s ponedjeljkom tržišna kapitalizacija Tesle dnevno je prosječno rasla za po 14 milijardi dolara. Drugim riječima, proizvođač električnih automobila samo je u pet dana dobio na vrijednosti koliko ukupno vrijede tri velika američka proizvođača automobila - GM, Ford i Fiat Chrysler. Svaki dan prošli tjedan Tesla je dobivala na vrijednosti koliko ukupno vrijedi Fiat Chrysler. Još prije desetak dana Tesla je po ukupnoj vrijednosti dionica premašila najvećeg svjetskog proizvođača Toyotu. To što kompanija koju vodi Elon Musk u listopadu po tržišnoj kapitalizaciji pretekla General Motors, sada se već čini kao davna prošlost.

To što je Tesla u drugom kvartalu uspio isporučiti oko 90.000 automobila bez gubitaka teško može opravdati njegovu tržišnu valuaciju koja je više posljedica spekulacija malih ulagača preko trgovinskih platformi poput Robinhooda, ali i naraslog interesa institucionalnih investitora, koji također žele dio rastućeg kolača.

Interesantno je da se i institucionalni investitori odlučuju na kupnju dionica Tesle pri ekstremno visokim valuacijama. Kao da niti njima više nije važno što ukupna prodaja odnosno prihodi kompanije ne mogu pravdati cijenu dionica, a isto tako, zaboravljaju kako kompanija Elona Muska nije jedina na rastućem tržištu električnih vozila. Eksperti procjenjuju kako će se do 2025. u prometu naći više od 180 električnih automobila.

Danas Tesla vrijedi oko 170 milijardi dolara, odnosno ima višu tržišnu kapitalizaciju nego sve kompanije S&P 500 osim njih trideset.

Pojedini analitičari pokušavaju pravdati cijenu Tesle time što nije tradicionalna kompanija pa se na njoj ne mogu primjenjivati tradicionalni pokazatelji procjene vrijednosti.

Preporuke dnevnog štiva:

Papiga Griffin bolja na testovima nego djeca iz Harvarda

Belgija je najteže pogođena zemlja COVID-19 zarazom. Što su otkrila njihova istraživanja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 08:50