ZNANSTVENICI&TVRTKE

Prijavite se za Nuqleusov projekt Scinergy koji provodi Svjetska banka u suradnji s London Business School i Massachusetts Institute of Technology

Prijave za znanstvenike otvorene su do 26. studenoga 2023., a za tvrtke do 21. siječnja 2024.

ICENT Nuqleus Scinergy

Kako bi još kvalitetnije povezao znanstvenu i poslovnu zajednicu u Hrvatskoj te potaknuo njihovu suradnju na realizaciji inovativnih projekata, Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) je kroz svoj program Nuqleus, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuo projekt koji spaja znanstvenike i tvrtke pod nazivom Scinergy. Riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ovaj će europski projekt sada biti testiran u Hrvatskoj i nakon toga prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

Cilj projekta Scinergy je znanstvenicima iz cijele Hrvatske omogućiti komercijalizaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, a tvrtkama osigurati pristup ekspertizi znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih te razvoj novih proizvoda i usluga.

"Ideja nam je ICENT dalje razvijati u pravcu centralne točke spoja znanosti i industrije, što sada imamo priliku raditi kroz pilot projekt za koji sredstva osigurava EU, a provode ga Svjetska banka, London Business School i MIT. Dobro je biti u takvom društvu i veliko nam je zadovoljstvo što smo upravo mi dobili ovu po mnogočemu posebnu priliku testirati ga u praksi. Provodeći pilot projekt pažljivog uparivanja te potom povezivanja znanstvenika i njihovih konkretnih istraživanja s kompanijama i njihovim konkretnim potrebama za znanstvenom ekspertizom, jer su možda negdje zapeli i treba im pomoć da se pomaknu dalje, nadamo se također potaknuti učinkovitije ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i pametnu specijalizaciju u Hrvatskoj", istaknuo je Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus.

Prijaviti se mogu svi znanstvenici koji žele iskoristiti svoju ekspertizu u određenom području za suradnju s industrijom na novim projektima. S druge strane, može se prijaviti bilo koja tvrtka registrirana u Hrvatskoj, neovisno o svojoj veličini, koja razvija neki proizvod ili uslugu te joj je potrebna stručna i znanstvena ekspertiza za stvaranje konkurentske prednosti i ojačavanje njezinih poslovnih aktivnosti. Nuqleusov tim će potom pronaći „parove“ čija se ekspertiza i potrebe najbolje podudaraju, pomoći im da se bolje upoznaju i preciznije definiraju međusobna očekivanja te onima s najvećim izgledima za uspješnu suradnju pružiti besplatnu podršku u realizaciji njihovih tada već zajedničkih projekata.

Odabrani znanstvenici i predstavnici tvrtki susrest će se prvi puta na posebnom dvodnevnom matchmaking događanju, koje će se održati u formatu speed datinga u veljači 2024., a potom slijede vođeni sastanci između spojenih znanstvenika i tvrtki, edukacije i daljnji razvoj suradnje.

Znanstvenici se mogu prijaviti do 26. studenoga ove godine, a poslovni subjekti imaju mogućnost to učiniti do 21. siječnja 2024. godine. Prijave su već otvorene i broj sudionika je ograničen, stoga se potencijalni sudionici pozivaju da se prijave što prije. Sudjelovanje u projektu je besplatno za sve odabrane sudionike, a financira se sredstvima Europske unije.

Više informacija o projektu Scinergy i postupku prijave dostupno je na službenoj stranici https://nuqleus.io/scinergy/.

O ICENT-u i Nuqleusu

Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) neprofitna je ustanova koju je osnovao Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a cilj joj je premosti jaz između istraživanja u akademskoj i istraživačkoj zajednici s jedne te potreba industrije s druge strane. Njihovom interakcijom osigurava se prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, racionalizacija primjene i komercijalizacije rezultata te posljedično kreiranje i unaprjeđenje industrije visoke dodane vrijednosti.

Nuqleus je program istraživačkog i akademskog poduzetništva koji je nastao na FER-u u suradnji s hrvatskim startup ekosustavom, a provodi se u sklopu ICENT-a. Nuqleus je ujedno i prvi deep-tech venture builder u Hrvatskoj, što znači da je fokusiran na razvoj visokoinovativnih startupova i spin-offova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja. Cilj je Nuqleusa potaknuti i ubrzati komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja i rada šire akademske zajednice kroz pokretanje startupa, usvajanje poslovnih znanja i vještina te povezivanje s poslovnim svijetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:57