Iza kulisa

Populizam i porezi ne bi smjeli ići ruku pod ruku

Za državu najvažniji porez, čini se, više nije tako velik problem za širu javnost
 CROPIX

Hrvatska je pred novim krugom porezne reforme koju kroji ministar financija Zdravko Marić sa suradnicima. Zahvaljujući dosadašnjim zahvatima u porezni sustav, u plusu su bili i građani i poduzetnici, pa se ne treba čuditi da su očekivanja i od novih izmjena velika. Ipak, u Katančićevoj mudro šute i ne otkrivaju smjer u kojem će ići nova porezna reforma.

Ako je suditi po dosadašnjim signalima, a i po preporukama ekonomista, novi bi zahvati u poreznom sustavu trebali prije svega ići u smjeru daljnjeg smanjenja poreza na dobit, što bi bio dodatni poticaj poduzetništvu. Još su veća očekivanja od smanjenja poreznog opterećenja rada, pri čemu valja reći da su promjene u sustavu poreza na dohodak u ovom trenutku ipak izglednije od zadiranja u doprinose. Razlog je jednostavan: manji prihodi od poreza na dohodak osjetit će se ponajprije u lokalnim proračunima, a smanjenje doprinosa bez cjelovite reforme, koja je, opet, dugotrajan posao, ugrozilo bi funkcioniranje ionako problematičnih državnih sustava - zdravstvenog i mirovinskog. Mišljenja su podijeljena kada je riječ o povećanju neoporezivog dijela dohotka, iako bi prosječan građanin od takvog poteza vjerojatno imao više koristi nego od pukog mijenjanja poreznih stopa i razreda.

Zanimljivo je da se u cijeloj priči o nastavku porezne reforme sve manje spominje PDV. Za državu najvažniji porez, čini se, više nije tako velik problem za širu javnost. Dio zasluga za to svakako snose i međustope, kojima je opterećenje PDV-om ipak donekle amortizirano. Barem u pojedinim djelatnostima. No, snižene stope dvosjekli su mač: dok, s jedne strane, olakšavaju život jednima, drugima ga, a to se prije svega odnosi na državu, zagorčavaju i otežavaju. Zato s njima treba biti oprezan.

Na kraju, vrijeme je da zahvatima u porezni sustav, koji se u Hrvatskoj provode sada već svake godine, polako dođe kraj. Porezni sustav traži stabilnost, a stabilnost žele i poduzetnici. To znači da bi i nova runda izmjena u poreznom sustavu trebala obuhvatiti što više izmjena, ali i da bi te izmjene trebale biti cjelovite te održive i utemeljene na analizama, a ne na kratkoročnim političkim ciljevima. Populizam i porezi ipak ne bi smjeli ići ruku pod ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:06