Spašavanje ekonomije

Paket mjera, koliko god skup bio, kupuje nam vrijeme

Socijalizacija troška spašavanja ekonomije ne može se provesti bez većeg angažmana države, odnosno javnih financija
 Boris Kovačev / CROPIX

Ostvare li se zasad neslužbene najave da će Vlada na svojoj sjednici u četvrtak usvojiti mjere kojima će se protukrizni paket povećati za daljnjih 30 milijardi kuna, te uključiti dugo zazivane mjere trajnog otpisa državnih potraživanja prema tvrtkama pogođenim krizom, može se očekivati da će gospodarstvo pozdraviti takve poteze Vlade. Dakako, riječ je o velikom financijskom iznosu, no važniji od samog kunskog volumena državne pomoći jest princip na kojem se temelji - a to je da privreda ne može samostalno snositi teret krize i restrikcija koje su nastale zbog mjera usmjerenih na očuvanje javnog zdravlja. Iako su i nakon prvog seta mjera Vladini dužnosnici u neslužbenim razgovorima uvjeravali da će se predložena odgoda naplate davanja s vremenom pretvoriti u trajni otpis, ta se poruka pokazala nedovoljno snažnom i uvjerljivom. Činjenica jest da nitko ne zna koliko će ova kriza trajati, ni koliki će biti njezini razmjeri, no upravo zato nužno je da se rizik te neizvjesnosti i trošak pokušaja čuvanja gospodarske aktivnosti rasporedi ravnomjerno. Utoliko, socijalizacija troška spašavanja ekonomije ne može se provesti bez većeg angažmana države, odnosno javnih financija.

Dakako, donošenje ovakvih mjera bio bi tek prvi korak u tom procesu. Mogućnost trajnog otpisa svih državnih davanja, uz već ranije donesenu mjeru državne subvencije plaća od 3250 kuna, omogućit će brojnim domaćim kompanijama da sačuvaju zaposlenost te vlastitu likvidnost tijekom sljedećih mjeseci. Također, što je vrlo važno, ovakve mjere donekle će umanjiti sve veći socijalni pritisak u odnosima između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i utišati pozive na radikalne rezove zaposlenih u javnim i državnim službama u trenucima kad bi takvi potezi djelovali kontraproduktivno te dodatno ojačali prorecesijske tendencije.

Na kraju, ovakav paket mjera smanjio bi i pritisak na zdravstvene vlasti da zbog ekonomskih razloga užurbano i prije vremena počnu s oslabljivanjem protuepidemijskih mjera i tako povećaju šanse za novi val zaraza kasnije u godini. Ukratko, ovakav paket mjera, koliko god skup bio, Hrvatskoj kupuje vrijeme. Nadajmo se da i u Vladi shvaćaju kako je to trenutačno najvredniji “assett” koji možemo imati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:41