REKORDNA DOBIT

Odlična poslovna godina za dioničare JANAF-a: Dioničarima se smiješi do sada najveći iznos dividende

Rekordni poslovni rezultati osigurali sredstva za isplatu najveće dividende u povijesti poslovanja, ali i snažna ulaganja u razvoj i transformaciju Društva

 JANAF-ov terminal Žitnjak/Ilustrativna fotografija

 Boris Kovacev/Cropix

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu. Temeljem prijedloga odluke, javljaju iz JANAF-a, dioničarima bi se isplatilo 30,95 eura po dionici, što je do sada najveći iznos dividende JANAF-a.

"JANAF je tijekom 2023. zabilježio rekordnu poslovnu godinu s najvećim prihodima i dobiti od osnutka prije 50 godina, a povjerenje koje su vlasnici ukazali poslovanju Društva, rezultirati će stoga i najvećom dividendom do sada. Povećan i stabilan novčani tijek omogućuju, uz isplatu dividende, i snažna ulaganja. Primarno, u tijeku je realizacija investicije u proširenje spremničkih kapaciteta za naftu i naftne derivate, ali i diverzifikacija poslovanja s ciljem srednjoročne dekarbonizacije transformacijom Društva u energetsku kompaniju usmjerenu prema razvoju obnovljivih izvora energije“, poručili su iz Uprave JANAF-a, predsjednik Uprave Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

image

Stjepan Adanić

Sukladno prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, stoji u priopćenju, dividenda bi se isplatila svim imateljima dionice JANAF-a s datumom 2. kolovoza 2024. godine.

Naime, Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini. Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju. Neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosi gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za 28% u odnosu na godinu ranije. Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Republike Hrvatske.

image

Vladislav Veselica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:36