POTPISALI UGOVOR

Nova akvizicija slovenske Iskre u Hrvatskoj: Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu

U Iskra Grupu su već ranije uključene tri kompatibilne akvizicije

Matija Šešok i Tihomir Hacek

Tvrtka Elka, koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra preuzela je 50 posto udjela u tvrtki Elkakon za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta akvizicija Iskre u Hrvatskoj. U prioćenju se navodi da su Ugovor o preuzimanju vlasničkog udjela u Elkakonu danas u Zagrebu potpisali Matija Šešok, predsjednik Uprave Elke te Miljenko Hacek i Tihomir Hacek, vlasnici Business centra Cotra koji je imao 50 postotni udjela u Elkakonu. Upravo od Miljenka Haceka Iskra je svibnju 2021. godine preuzela vlasništvo u poduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe s gotovo stogodišnjom tradicijom. Na potpisivanju Ugovora bio je i Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik tvrtke Iskra koja je 2023. završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda.

"Ovo je za Iskra grupaciju svojevrsno zaokruživanje transakcije preuzimanja kabelskog businessa, ali i proširenje suradnje i partnerstva s grupacijom Končar. Radi se o dva regionalna branda, koja su globalno prisutna sa svojim proizvodima i integralnim rješenjima. Vjerujem da Iskra i Končar, mogu intenzivnije surađivati i na drugim poljima te ovu akviziciju vidim i kao prvi korak u tom smjeru. Naša je strategija širenje akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, a koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s tvrtkama koje smo do sada preuzeli, kazao je Dušan Šešok.

Tvrtka Elkakon osnovana je krajem 2003. godine i njome je nastavljena višegodišnja proizvodnja okruglih i profilnih industrijskih vodiča tvrtki osnivača, ističe se u priopćenju. Proizvodni kapacitet Elkakona od oko 1.150 tona godišnje svrstava tog domaćeg proizvođača u asortimanu okruglih i profilnih industrijskih vodiča među veće u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

"Ja bih rekao da je ovo nastavak jednog procesa kojeg smo započeli prije tri godine u smislu preuzimanja proizvodnog djela Elke na našoj lokaciji u Kolodevčini. Vjerujem da posvećenost Iskre proizvodnom sektoru sinergijom može pridonijeti daljnjem razvoju Elkakona, a budući da moja tvrtka Cotra kao matica ima druge prioritete ovo je prirodan slijed događaja. Nisam upoznat s detaljima poslovanja Elke nakon preuzimanja, ali me veseli činjenica da je Iskra, kako je i najavila prije preuzimanja, uložila značajan kapital u unaprjeđenje proizvodnog dijela, ističe Miljenko Hacek.

image

Miljenko Hack i Dušan Šešok

Polovica vlasničkog udjela te tvrtke i dalje ostaje u rukama tvrtke ‘Končar - distributivni i specijalni transformatori‘ čiji predsjednik Uprave Vanja Burul o novonastaloj situaciji kaže: "Po završetku suvlasničkog odnosa s dosadašnjim partnerom u poduzeću Elkakon, Cotrom, želimo istaknuti da je dosadašnja dugogodišnja suradnja bila uspješna, te da tu ne završava, već se nastavlja u neki drugim poslovnim područjima koja nas vežu i od ranije. Od novog suvlasnika Iskre očekujemo jednako tako dobru i kvalitetnu suradnju i partnerski odnos. Ovu promjenu vidimo samo kao povoljnu priliku za rast i daljnje učvršćivanje dosadašnjih solidnih pozicija. Vjerujemo da će novi partner svojim ulaskom donijeti novu snagu i potvrđeni know-how iz različitih industrijskih područja. Ujedinjujući svoja i njihova znanja, očekujemo daljnji razvoj i jačanje poslovanja”.

U priopćenju piše da su u Iskra Grupu već ranije uključene tri kompatibilne akvizicije: prvo je 2019. godine postala vlasnik Remontnog brodogradilišta NCP u Šibeniku, potom je 2021. godine pridružena poznata zagrebačka tvornica kablova Elka, da bi nakon toga ta uspješna slovenska korporacija postala i većinski vlasnik brojem zaposlenika male, ali vrlo potentne splitske tvrtke Elmap, proizvođača automatizacije za uređaje za pročišćivanje otpadnih i pitkih voda.

Dušan Šešok, vlasnik Iskra grupacije vrlo je ponosan na poslovanje i financijske rezultate Elke i Elmapa kao i svoje prve akvizicije u Hrvatskoj, Iskra Shipyarda u Šibeniku - brodogradilišta koje pozitivno posluje te svakodnevno razvija svoj asortiman održavanja i gradnje plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:10