INSPIRACIJA ZA BUDUĆNOST

Nominirajte svoje kandidatkinje za drugo izdanje ‘Inženjerke godine‘: Natječaj je otvoren

‘Inženjerke godine‘

Riječ je o drugom izdanju izbora u okviru inicijative kojom se široj javnosti žele predstaviti inženjerke iz poduzeća diljem Hrvatske te na taj način inspirirati mlade djevojke za inženjersku karijeru i jačati veze između gospodarstva i sustava obrazovanja. U priopćenju se navodi da su prijave moguće do 8. ožujka.

Izbor organizira Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) uz inicijatora Siemens Hrvatska d.d. Inicijativi su se zasad pridružile daljnje tvrtke koje i same zapošljavaju inženjerski kadar i koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost djelovanja: Končar - Elektroindustrija, Scheer Adriatic, Harburg-FreudenbergerBelišće i Nexe.

Inspiracija za budućnost

Iako je u Hrvatskoj sve viši udio studentica na STEM studijima, nesrazmjer je još uvijek izražen u području elektrotehnike i strojarstva. Uz to, postotak studentica koje odabiru STEM zanimanja i dalje je prenizak za rastuće potrebe gospodarstva i konkurentnost. Prošle je godine odabrana prva Inženjerka godine u Hrvatskoj, Snježana Miliša, koja je u Bugatti Rimac d.o.o. radila na razvoju poznate Nevere.

„Izbor za inženjerku godine je jedno od mojih najboljih iskustava. Dobiti priliku povezati se s fenomenalnim ženama i pri tome zajedno pokazati svijetu za što smo sve sposobne je nešto što ne želite propustiti. Stoga pripremite CVe, popunite prijavu i započnite jednu od najboljih avantura u svom životu,“ rekla je Miliša.

“Ovom inicijativom želimo inženjerkama u tehnološkim tvrtkama osigurati da njihova znanja i iskustva budu prepoznata, te ujedno potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja. Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima”, naglasila je inicijatorica natječaja Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska d.d.

„Inicijative s ciljem jačanja suradnje gospodarstva i obrazovanja, poput ‘Inženjerke godine‘, spadaju među prioritete Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore“, objašnjava direktorica Komore Stefanie Ziska. “Želimo pronaći odgovor na izazov nedostatka radne snage, ali ujedno ukazati na primjere izvrsnosti u gospodarstvu”, dodaje Ziska.

Promocija inženjerki i inženjerske karijere

U fokusu izbora „Inženjerke godine“ nisu karijerna postignuća kandidatkinja već njihov potencijal da budu uzor i inspiracija mlađim generacijama djevojaka. Cilj je učiniti inženjerke što vidljivijima u društvu kako bi njihova osobnost i njihov rad potaknuli, inspirirali i motivirali mlade da izaberu inženjerski studij i inženjersku karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55