SPREMNI ZA BUDUĆNOST

Nexe potpisao ugovor s Tyssenkruppom vrijedan 400 milijuna eura

Projekt će se prijaviti na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna eura

Ivan Ergović, Frank Ruoss

 Damjan Tadic/Cropix

Tvornica cementa NEXE, najveća tvrtka NEXE Grupe, vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala, predstavila je projekt CO2NTESSA koji predviđa izgradnju novog postrojenja na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, najekonomičnijeg dugoročnog rješenja za potpuno uklanjanje CO2 emisija. Projekt CO2NTESSA, jedinstven u svijetu, s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna EUR, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj koja stvara preduvjete za rast gospodarstva kroz potencijalne buduće prihode kroz transport i skladištenje CO2 iz Hrvatske i regije. U priopćenju kompanije se navodi da će se projekt 16. ožujka prijaviti na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna EUR.

Predsjednik Uprave NEXE-a Ivan Ergović tom je prigodom potpisao ugovor s međunarodnom grupacijom Thyssenkrupp za uslugu projektiranja i izgradnju nove linije za proizvodnju klinkera bazirane na najnovijoj Polysius Oxyfuel tehnologiji 2. generacije. Thyssenkrupp je grupa neovisnih industrijskih i tehnoloških poduzeća koja razvijaju isplativa i resursno prihvatljiva rješenja za izazove budućnosti, uglavnom u područjima zaštite klime, energetske tranzicije, digitalne transformacije u industriji i mobilnosti budućnosti.

image

Ivan Ergović, Frank Ruoss

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Ergović, Frank Ruoss

Damjan Tadic/Cropix

Tehnologija koju ove dvije tvrtke planiraju implementirati u novo postrojenje fokusira se na hvatanje CO2 na izvoru nastanka, za razliku od većine ostalih tehnologija koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa, navodi se u priopćenju, dok inovativnost projekta omogućuje veću troškovnu efikasnost procesa u odnosu na ostale tehnologije hvatanja CO2. Projekt je predvodnik u veličini industrijske primjene navedene tehnologije te je jedan od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO2 transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO2 utiskivati u ležište-slani akvifer.

Predsjednik Uprave NEXE-a d.d. podsjetio je da proizvodnja cementa predstavlja energetski intenzivan proces prilikom kojeg dolazi do značajnih emisija CO2, zbog čega je NEXE Grupa već godinama izuzetno fokusirana na realizaciju projekata s ciljem smanjenja ugljičnog otiska, povećanja energetske učinkovitosti te povećanja udjela korištenja alternativnih goriva i sirovina.

„NEXE Grupa želi biti lider u zelenoj tranziciji i ponosni smo na sve zelene projekte koje smo dosad proveli. Projekt CO2NTESSA smo osmislili s ciljem implementacije CO2 neutralne i troškovno efikasne proizvodnje cementa u razdoblju od 2029. godine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja. Ovaj projekt, kao ogledni projekt u Europi i svijetu, uključuje primjenu tehnologije koja će u potpunosti eliminirati emisije CO2 u proizvodnji, što bi slikovito značilo pola milijuna vozila na cestama manje“, objasnio je Ivan Ergović dodavši kako s projektom CO2NTESSA NEXE nastavlja zelenu tranziciju i u konačnici stvara preduvjete za proizvodnju CO2 neutralnog cementa.

Frank Ruoss, član Uprave poslovne jedinice Polysius u grupaciji Thyssenkrupp Industrial Solutions AG istaknuo je kako je dekarbonizacija industrije jedan od najvažnijih zadataka našeg vremena.

„Za cementnu industriju to znači biti u mogućnosti proizvesti proizvode na održiviji i ugljično neutralan način u budućnosti. To predstavlja veliki izazov koji zahtijeva upotrebu novih tehnologija. Tehnologija polysius pure oxyfuel omogućuje optimalno hvatanje CO2 koji nastaje u proizvodnom procesu, te je na taj način u mogućnosti značajno doprinijeti zelenoj tranziciji cementne industrije. Korištenje ove nove tehnologije predstavlja značajan korak naprijed za našeg partnera NEXE na putu ka ‘zelenom‘ postrojenju za proizvodnju cementa u Našicama. Ponosni smo što zajedno sa tvrtkom NEXE koračamo istim putem prema projektu CO2NTESSA“, poučio je Frank Ruoss. Potpisivanjem navedenog ugovora ove dvije tvrtke pokazuju ozbiljnost u namjeri izgradnje prve takve tvornice industrijskog opsega u ovom dijelu Europe prije kraja ovoga desetljeća.

image

Ivan Ergović, Frank Ruoss

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:05