ZELENA ENERGIJA

Najveći potencijal za energetske uštede u zgradarstvu: Očekuje se više od pola milijuna poslova u sektoru solara do 2024.

Solarna energija predstavlja veliki i do sada neiskorišteni potencijal

Sudionici panela ‘Solarna energija – Primjena u graditeljstvu‘

 Mirna Bartolic/

U jeku energetske krize, Europa se još snažnije okreće obnovljivim izvorima energije, a solarna energija predstavlja veliki i do sada neiskorišteni potencijal. Sudionici panela ‘Solarna energija – Primjena u graditeljstvu‘, stoji u propćenju HGK; koji se danas održao u zagrebačkoj Areni u okviru sajma Arhibau, govorili su o aktualnim propisima, izvorima financiranja, uz poseban fokus na problematiku ugradnje u višestambenim zgradama.

"EU je u posljednja dva desetljeća poduzela sveobuhvatne mjere protiv neracionalne potrošnje energije. Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije provela je prije dvije godine istraživanje koje je pokazalo da će globalni kapacitet solarne energije rasti devet posto godišnje do 2050. godine te da će do tada pokriti četvrtinu globalne potražnje za energijom,“ rekla je Katarina Sikavica iz Sektora za graditeljstvo HGK, istaknuvši da je cijena instalacije od početka značajno pala, a povećala se efikasnost te da se u EU očekuje više od pola milijuna direktnih i indirektnih poslova u ovom sektoru do 2024. godine.

image

Katarina Sikavica

Mirna Bartolic/

O problematici ugradnje solarnih panela u višestambenim zgradama iz perspektive upravitelja zgrada, navodi se u priopćenju, govorio je Dražen Pomper, direktor tvrtke Monel i član Udruženja investiranja i poslovanja nekretninama HGK. "Mi smo oni od kojih se očekuje da to sve provedemo u djelo, no treba prvo dosta toga riješiti. S obzirom na novu regulativu, zgrada može biti u kategoriji aktivnog kupca,“ kaže Pomper, no ono što ostaje otvoreno za utvrditi i dogovoriti između i samih stanara je gdje priključiti solarnu elektranu, na pojedinog krajnjeg kupca ili posebno obračunsko mjesto, koje pak treba glasiti na nekoga tko ima OIB, ili na brojilo stubišne rasvjete.

"Preostaje vidjeti i kako proizvedeni višak podijeliti na stanare,“ rekao je Pomper.

image

Dražen Pomper

Mirna Bartolic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 13:47