ZNAČAJAN KORAK

Nacionalna kampanja: Besplatni menstrualni ulošci stižu na javna sveučilišta diljem Hrvatske

Ovim projektom direktno se pomaže studenticama da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje

Menstruacija siromaštvo

 Shutterstock/

Vodeći brand menstrualnih uložaka Libresse pokrenuo je novu nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva u sklopu koje će omogućiti besplatne menstrualne uloške za studentice brojnih domaćih javnih sveučilišta.

Menstrualno siromaštvo označava otežan ili čak potpuno onemogućen pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju. Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, ističe se u priopćenju, već i u razvijenim zemljama. Ove poteškoće mogu imati izravan utjecaj na žene koje mogu izostajati iz škole ili posla radi nemogućnosti pristupa higijenskim potrepštinama.

Tijekom Nacionalne kampanje „Ti pomažeš, Libresse nagrađuje“, koja traje do 31. svibnja 2024., Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka koje će donirati Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku te Sveučilištu Sjever.

„U 2024. godini nastavljamo borbu protiv menstrualnog siromaštva, a cilj koji smo si postavili je osigurati higijenske potrepštine većini javnih fakulteta Republici Hrvatskoj. Ovim projektom direktno pomažemo studenticama da neometano pohađaju predavanja te da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje. U Libresseu kontinuirano radimo na rješavanju problema menstrualnog siromaštva. Nakon što smo donirali 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma, prošle godine donirali smo menstrualne uloške za gotovo 1.100 djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji“, izjavila je Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva predstavljena je u Rijeci, a sudjelovalo je i riječko sveučilište.

„Prije nekoliko godina na Sveučilištu Rijeka i sami smo pokrenuli projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva, a nakon što smo podijelili s kolegama svoju praksu tu inicijativu slijedila su i druga sveučilišta, čak i izvan Hrvatske. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo biti dio i ovog projekta. Važno je da se kao društvo uključimo na svim razinama jer na taj način zajedno možemo učiniti pozitivne pomake i promjene“, izjavila je Lana Par, predsjednica Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci.

U priopćenju se navodi da je Libresse 2022. godine pokrenuo kampanju “V za vaginu” koja je izazvala pozitivan odjek u javnosti, slijedom poraznih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta Tetka Perioda. U istraživanju je više od 10% ispitanica navelo kako im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9%), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9%).

Čak 3.6% sudionica je navelo kako im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva. Na pitanje koja improvizirana sredstva koriste umjesto menstrualnih potrepština najveći udio ispitanica navelo je toaletni papir, kao i komade tkanine, krpe ili izrezane majice. Dio ispitanica navelo je da su koriste gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike ili zavoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:10