IMPRESIVNI REZULTATI

Luksuzni nautički turizam je jedan od recepata za budućnost: ACI je u svoje marine, samo protekle godine, uložio 44 milijuna kuna...

‘Iza svake luksuzne marine mora stajati i destinacija‘, rekao je Kristijan Pavić

x

U Zadru je održana konferencija u organizaciji ACI-ja i Novog lista, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na kojoj su čelni ljudi hrvatskog turizma i nautičkog te pomorskog sektora govorili o razvoju luksuznog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji. O velikom potencijalu Zadarske županije govorili su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i razvitka, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., i Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.

image

x x

Nautički turizam, jedna je od okosnica turizma na Jadranu, sve njegove prednosti vidjeli smo upravo i tijekom pandemije kad je predvodio cijeli turistički sektor prema oporavku, stoji u priopćenju. Od svojih početaka do danas kontinuirano se razvija i raste, a jedan od najbrže rastućih i najpotentnijih segmenata svakako je luksuzni nautički turizam. Ta vrsta turizma podrazumijeva znatna ulaganja, visoku razinu ponude i usluge, ali donosi i goste veće platežne moći, a upravo su to bile teme današnje konferencije.

„Luke su vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti, nezaobilazan je njihov doprinos nautici, koja kontinuirano bilježi sve bolje rezultate. To najbolje zna i naš nacionalni lanac marina – ACI, koji upravlja s 22 marine od Umaga do Dubrovnika, a trenutno se priprema i gradnja 23. marine u Porto Barošu u Rijeci. ACI na području Zadarske županije upravlja marinom Šimuni na Pagu. Iznos koji je ACI uložio u svoje marine, samo protekle godine, iznosi gotovo 44 milijuna kuna. Upravo ova kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

image

x x

image

x x

Župan Božidar Longin zadarsko je priobalje ocijenio jednim od najvažnijih i najvrjednijih resursa kojima županija raspolaže. No, skrenuo je pozornost i na održivost, naime priobalje predstavlja i osjetljiv ekosustav koji moramo štititi i čuvati, dok je gradonačelnik Branko Dukić istaknuo da treba stvoriti preduvjete te više nego ikad razmišljati o lokalnom stanovništvu, s obzirom na velik broj gostiju i gužve tijekom sezone.

Zadar je idealna destinacija za razvoj luksuznog nautičkog turizma. Štoviše, predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić, kazao je da iza svake luksuzne marine mora stajati i destinacija koja je privlačna klijenteli veće platežne moći i većih zahtjeva, a Zadar je sigurno jedna od tih destinacija. U Zadru može i treba postojati luksuzna marina, jer je ponuda u gradu i okolici komplementarna s takvim tipom marine, i obrnuto.

image

x x

Razvoj nautike posljednjih godina definirao je novi smjer kojim treba ići, a svi su se prisutni složili jedra i dalje usmjeravati upravo u tom pravcu, prema nautičkom turizmu na još višem nivou, ali u sinergiji s ostalim sadržajima i turističkom ponudom koju grad već ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:18