ODRAZ JEDNE VIZIJE

KONČAR u Vukovaru proveo veliku akciju pošumljavanja dronovima na površini od gotovo 500.000 m2

Proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. sjemenja iz dronova

Akcija pošumljavanja

Regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima te domaći nositelj zelene energetske tranzicije, KONČAR, proveo je novu veliku akciju pošumljavanja dronovima s ciljem daljnjeg doprinosa očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska. Akcija pošumljavanja održala se u Vukovaru, na području gradskog Parka šume Adica, stoji u priopćenju. Navodi se da je KONČAR u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću dronova ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od 483.668 m2. KONČAREVIM zaposlenicima pritom su se pridružila i djeca iz dječjeg zbora „Vukovarski leptirići“, koja su se također okušala u ručnoj sadnji drveća, ali i usvojila važna znanja o nužnosti brige za okoliš.

Nakon prošlogodišnje uspješno provedene akcije pošumljavanja na području Grubišnog Polja, KONČAR je i ove godine proveo ekološku akciju pošumljavanja u suradnji s Projektom O2, u cilju razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala. Akcija je provedena kao nastavak kontinuiranih aktivnosti KONČARA u sklopu održivog razvoja, a riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja pomoću dronova koji olakšavaju sadnju na teško dostupnim lokacijama i ubrzavaju proces zasijavanja većeg područja. Sami proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. Seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza) tipičnih za područje koje se pošumljava.

Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se tridesetak volontera iz 9 društava Grupe KONČAR koji su se, nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta zajedno s djecom iz udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“. Glavni cilj navedene akcije je kompenzacija ugljičnog otiska KONČARA, koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom, Projektom O2.

image

Akcija pošumljavanja

„Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad. Stoga vrlo dobro znamo da osim profesionalnog djelovanja, odnosno doprinosa domaćoj i europskoj industriji kroz naše proizvode i rješenja, prirodi treba vraćati i kroz društveno djelovanje. Ovakve su akcije odraz našeg korporativnog identiteta, misije i vizije. Zahvaljujemo partneru, Projektu O2, što nam je u tome pomogao, kao i Gradu Vukovaru na prilici da baš ovdje damo svoj obol stvaranju zdravije i sigurnije budućnosti za generacije koje dolaze“, poručio je predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.

KONČAR je ovom akcijom postao prva tvrtka koja je provela akciju pošumljavanja na području grada Vukovara i još jednom potvrdio ulogu domaćeg predvodnika u naprednim, odgovornim i održivim društveno odgovornim projektima.

image

Akcija pošumljavanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:07