NOVI VRIJEDAN POSAO

Končar dio konzorcija za realizaciju 188 milijuna eura vrijednog posla revitalizacije hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj

Nastavak je to jačanja prisutnosti na tržištu Europske unije

Hidroelektrana Vidraru

KONČAR je izborio novi vrijedan posao na globalnom tržištu, dodatno proširivši snažne reference u izgradnji i revitalizaciji hidroelektrana. Bogatom portfelju od preko 400 izgrađenih i revitaliziranih hidroelektrana diljem svijeta KONČAR je pridružio posao revitalizacije HE VIDRARU snage 4 x 67,3 MVA u Rumunjskoj. Ugovor je sklopilo društvo KONČAR – Inženjering kao član konzorcija s rumunjskom tvrtkom ELECTROMONTAJ S.A., a opseg poslova obuhvaća projektiranje, proizvodnju, isporuku, demontažu postojeće i montažu nove opreme te ispitivanje i puštanje u pogon. Ugovor je vrijedan više od 188 milijuna eura, od kojih udio KONČARA iznosi gotovo 80 milijuna eura.

HE VIDRARU instalirane snage od 220 MW i s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 400 GWh, izgrađena je u razdoblju od 1961. do 1966. godine kao vršna elektrana na rijeci Arges. Riječ je o jednoj od značajnijih hidroelektrana u rumunjskom energetskom sustavu, a njenom će se revitalizacijom uz angažman KONČARA poboljšati postojeće performanse, produljiti životni vijek objekta i ojačati energetski sustav Rumunjske. Kupac usluga je tvrtka S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA sa sjedištem u Bukureštu. Riječ je o najvećem proizvođaču električne energije u Rumunjskoj, koji s 6,3 GW instalirane snage u hidroelektranama generira neto godišnju proizvodnju od 15,6 TWh. Tvrtka posjeduje i upravlja s čak 182 hidroelektrane, pet crpnih stanica i jednom vjetroelektranom, koje su smještene u osam različitih geografskih područja Rumunjske. Ispred tvrtke HIDROELECTRICA S.A., ugovor je 28. lipnja 2024. potpisao predsjednik Uprave Karoly Borbely, dok je u ime KONČARA ugovor potpisao član Uprave KONČAR – Inženjeringa, Darijo Runjić zajedno s konzorcijskim partnerom, tvrtkom ELECTROMONTAJ S.A. koju je zastupao Generalni direktor Iounut-Adrian Tanasoaica.

„Izuzetno smo ponosni na ostvarenje ove važne suradnje koja predstavlja još jednu potvrdu visoke konkurentnosti KONČARA na globalnom tržištu. Od posebne nam je vrijednosti činjenica da je ovako ozbiljna i relevantna europska kompanija u segmentu proizvodnje električne energije na međunarodnom natječaju prepoznala naša znanja, vještine te kvalitetu i širinu poslovnog portfelja. Također, strateška vrijednost ovog iskoraka, osim u kontekstu financijskog značaja, leži i u tome što nam otvara novo tržište Europske unije na kojem KONČAR dosad nije imao značajniju prisutnost“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

image

Končar, zastave

Ova revitalizacija je ugovorena po načelu „ključ u ruke“, a opseg posla KONČARA i lokalnog konzorcijskog partnera obuhvaća proizvodne jedinice, odnosno generatore i turbine, hidromehaničku opremu, postrojenje generatorskog napona, sustav upravljanja i zaštite elektrane, transformatore, sustave napajanja i ostale elektro-strojarske pomoćne sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 14:13