NOVO STRATEŠKO USMJERENJE

Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane: Ulagat će u zelenu energiju u Vođincima

Projekt je u fazi početka gradnje, ishođene su građevinske dozvole

JANAF-ov terminal Žitnjak

 Boris Kovacev/Cropix

Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW. Iz JANAF-a napominju da je projekt u fazi početka gradnje, za isti su ishođene građevinske dozvole te je očekivani datum puštanja sunčeve elektrane u Vođincima u rad 1. ožujka 2025. godine.

Predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić kaže da su se odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. krenuli s provedbom konkretnih koraka kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve. "Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi JANAF postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, rekao je Adanić.

image

Stjepan Adanic

Janaf/

„Snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila je Društvu mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije. Uz iznimno zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, istaknuo je Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a.

image

Vladislav Veselica

Vladislav Veselica/Vladislav Veselica

Iz JANAF-a navode da intenzivno od donošenja Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. provode aktivnosti usmjerene na diverzifikaciju poslovanja i transformaciju kompanije u zelenu energetsku kompaniju. Dosad je JANAF realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na JANAF-ovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:21