ESG NAČELA

Istraživanje Kearneyja pokazalo je da je Hrvatska spremna napraviti više od Austrije i Slovenije: ‘Održivi rast više nije PR tema, nego strateški prioritet tvrtki‘

‘Zaposlenici žele raditi u tvrtkama koje doprinose društvu. Tvrtke koje se ne budu ponašale tako teško će pronaći radnike‘

Na fotografiji: Andrea Doko Jelušić, Ante Odak, Amorella Horvat Topić, Ana Zorić, Marina Pujo Tadić, Ivan Franičević

 Davor Pongracic/Cropix

Mjere kojima će Europska unija doprinijeti poboljšanju ESG transparentnosti, odnosno održivom financiranju gospodarstva koje uzima u obzir pitanja okoliša, društva i upravljanja, bile su u središtu jučerašnje konferencije Američke gospodarske komore "Održivost poslovanja uz ESG načela".

- Faktor održivosti u duljem roku bit će ono što će odvajati uspješne od manje uspješnih poduzetnika u Europskoj uniji - istaknula je u osvrtu na ESG mjere Europske unije ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić na središnjem panelu AmChamova skupa, na kojem su sudjelovali i član Uprave Raiffeisenbanke Ante Odak, predsjednica Instituta za međunarodne klimatske aktivnosti (IICA) Marija Pujo Tadić, predsjednik Uprave Rasca iz Kalinovca Ivan Franičević te menadžerica u PricewaterhouseCoopersu Amorella Horvat Topić uz moderiranje izvršne direktorice AmCham Hrvatske Andree Doko Jelušić.

image

Hotel Hilton Garden Inn.
Konferencija AmCham Održivost poslovanja uz ESG načela

Davor Pongracic/Cropix

Krug obveznika

Ana Zorić pošla je u svojem izlaganju o novim mjerama za ESG Europske unije od ocjene da je EU odabrala biti primjer svima drugima i kada je u pitanju održivost gospodarstva te je podsjetila da od 2014. postoji direktiva EU o nefinancijskom izvješćivanju kompanija koja je krajem 2016. prenesena u naš Zakon o računovodstvu. - U Hrvatskoj je uvedena obveza nefinancijskog izvješćivanja za trgovačka društva od javnog interesa i velike tvrtke s više od 500 zaposlenih. Prema posljednjim podacima, 76 tvrtki je u spomenutoj obvezi, ali postoje tvrtke koje objavljuju ta izvješća na vlastitu odluku, pa govorimo o stotinjak tvrtki koje objavljuju nefinancijska izvješća - navela je ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija. Ona je, prešavši na nove smjernice EU za nefinancijsko izvješćivanje, upozorila kako Unija želi povezati podatke o financijama koje kompanije prezentiraju snažnije povezati s primjenom ESG načela.

image

Ana Zorić

Davor Pongracic/Cropix

- Unija želi proširiti krug obveznika podnošenja nefinancijskih izvješća i na male i srednje tvrtke koje su izlistane na burzi, kao i obuhvat informacija u izvješćima - najavila je Ana Zorić. Očekuje se, dodala je, da će nova direktiva o nefinancijskom izvješćivanju biti usvojena do kraja ove godine, a nakon toga, istaknula je, počinje teći rok od 18 mjeseci za prijenos direktive u zakonodavstva članica Unije. Male i srednje tvrtke u Hrvatskoj koje su izlistane na burzi imaju, prema riječima Ane Zorić, obvezu objavljivanja nefinancijskih izvješća od 1. siječnja 2026. uz opciju, kako je navela, da dobiju još dvije godine prilagodbe pod uvjetom da obrazlože zašto ne mogu odmah ispuniti spomenutu obvezu.

Primjena načela

U osvrtu na stupanj važnosti svaka od tri stupa ESG načela, Amorella Horvat Topić upozorila je, među ostalim, kako će financijsko opterećenje za kompanije u početku primjene ESG načela biti zahtjevno, ali će se, dodala je, smanjivati njihovom primjenom na dulji rok te će na koncu donijeti željene uštede u poslovanju.

image

Amorella Horvat Topić

Davor Pongracic/Cropix

Komentirajući jednu od mjera za poboljšanje učinkovitosti primjene ESG načela u gospodarstvu, formiranje odjela za provedbu ESG unutar kompanija, Ivan Franičević izrazio je uvjerenje da će Rasco teško formirati takav odbor, ne samo, kako je rekao, na kratki ili srednji rok nego općenito.

image

Ivan Franičević

Davor Pongracic/Cropix

Ante Odak naveo je u prilog privrženosti Raiffeisenbanka ESG načelima, među ostalim, pet emisija "zelenih obveznica" koje je ta banka dosad pripremila i odradila.

image

Ante Odak

Davor Pongracic/Cropix

Marija Pujo Tadić skrenula je pozornost na važnost financijskog sektora za jačanje primjene ESG načela u gospodarstvu. - Unija je sebi postavila vrlo ambiciozne ciljeve smanjenja emisija štetnih plinova do 2030. za 55 posto te klimatsku neutralnost 2050., što iziskuje snažne investicije - istaknula je Marija Pujo Tadić.

image

Marina Pujo Tadić

Davor Pongracic/Cropix

Otvarajući skup, izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić izrazila je uvjerenje da će se primjena ESG načela odraziti na poslovanje svih tvrtki u Hrvatskoj.

image

Andrea Doko Jelušić

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:58