REAKCIJA BANKARA

Hrvatska udruga banaka: Bivši korisnici CHF kredita obeštećeni su Sporazumom o konverziji

Bankari kažu da su provedenom konverzijom na temelju zakona u potpunosti je izjednačen položaj bivših korisnika CHF kredita s korisnicima EUR kredita

Ilustrativna fotografija

 Alexander Blinov/Alamy/Profimedia

U Hrvatskoj je 2015., na osnovi zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom, navode iz Hrvatske udruge banaka, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni. Zakon je bio rezultat državne intervencije u CHF materiju, pri čemu je imao retroaktivni učinak kojim su korisnici CHF kredita stavljeni u poziciju kao da su od datuma uzimanja CHF kredita uzeli kredit vezan uz EUR. Banke su, kažu, bile dužne prihvatiti zahtjev potrošača za konverzijom te slijediti postupak konverzije koji im je detaljno propisao zakon. HUB navodi kako je time zakonodavac, na teret banaka, u potpunosti izjednačio položaj bivših korisnika CHF kredita s korisnicima EUR kredita. Banke su snosile sav trošak konverzije u ukupnom iznosu od oko milijardu eura.

Pojedini potrošači temelje svoje zahtjeve za dodatnim isplatama na razlici koja se temelji na obračunskoj usporedbi s nepostojećim kreditom u kunama fiksne kamate stope od oko 4,2%. Općepoznato je da u vrijeme kad su banke u ponudi imale CHF kredite u ponudi u Hrvatskoj nije postojao kreditni proizvod u kunama s fiksnom kamatnom stopom od 4,2%. U ponudi je eventualno bio kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom u iznosu nešto više od 10%, stoji u priopćenju HUB-a.

Ovakva potraživanja nekih potrošača stoga ne samo da nisu utemeljena na zakonu, navodi se u priopćenju, nego ne slijede niti ekonomsku realnost vremena u kojem su dizali kredite. Nadalje, tvrde da se ovakvim zahtjevima suprotno svrsi zakona, neopravdano i neutemeljeno želi bivše korisnike CHF kredita staviti u ekonomski povoljniji i nezakonito povlašteni položaj u odnosu na sve druge korisnike kredita u Hrvatskoj.

Pravna sigurnost i stabilnost bankarske industrije su okosnice stabilnosti svakog gospodarskog i političkog okruženja, zaključuju u priopćenju, a krajnji korisnici stabilnosti su upravo građani i poslovni subjekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 17:43