Dnevni report Gojka Drljače

Hoće li virus uništiti kraljevstvo mašte? Otpuštaju 28.000 zaposlenih

Zatvoren Disneyev tematski park u Kaliforniji
 DAVID MCNEW / AFP

Disney će otpustiti oko 28.000 zaposlenih u tematskim parkovima u Floridi i Kaliforniji. Predsjednik Disneyevih tematskih parkova Josh D'Amaro bio je vrlo kritičan prema kalifornijskim vlastima jer im zbog COVID-19 pandemije nisu dopustili otvaranje.

- Inicijalno smo se nadali kako će situacija biti kratkoročna te da ćemo se oporaviti i vratiti normalnom. Međutim, nakon sedam mjeseci vidimo da to nije slučaj - upozorio je Josh D'Amaro.

Zatvaranja kina i tematskih parkova snažan je poslovni udarac za Disney. Lani je Disney imao operativni prihod od 7 milijardi dolara, koji je ove godine zbog lockdowna urušen. U zadnjem kvartalu zabilježili su gubitak od 4,7 milijardi dolara, a samo tematski parkovi imali su operativni gubitak od 2 milijarde dolara.

Disney je bio prisiljen globalno poslati kući 100.000 zaposlenih, ali ih je dio vratio nakon otvaranja pojedinih parkova u Aziji, Francuskoj i Floridi. I ti parkovi koji su otvoreni rade s limitiranim kapacitetima.

Disney više ne može izdržati pritisak troškova te kreće u agresivne rezove. Više ne mogu čekati jer im kalifornijski guverner Gavin Newsom nije dao naznake mogućnosti otvaranja te epidemiološke naputke kojima bi mogli prilagoditi svoje poslovanje.

Otkaze u Disneyu dobit će dio zaposlenika koje su već poslali kućama, ali i određeni broj onih koji su vraćeni na posao. Najviše otkaza dobit će zaposlenici kojima je rad za Disney povremeni posao.

Ponuda dnevnog štiva:

Istraživanje: Imunitet krda u zemljama s niskim dohotkom

Visual Capitalist: Američki gradovi s najvećim ekonomskim outputom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:12