ULOG U BUDUĆNOST

Grupa KONČAR uvjerljivo u krugu najkonkurentnijih visokotehnoloških proizvođača Europe

Najvažniju osnovu za nadolazeće iskorake, poslovne i razvojne, predstavlja stanje otvorenih narudžbi, backlog, koje je u prvom kvartalu ove godine dodatno poraslo na 1,6 milijardi eura

Končar transformator

Ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije i digitalna transformacija u gotovo svim društveno-gospodarskim područjima rezultirali su nikad većom potražnjom za elektroenergetskom opremom i rješenjima. Na takvim tržišnim prilikama maksimalno je kapitalizirao KONČAR, nositelj domaće industrije i najveći hrvatski neto izvoznik, koji se posljednjih godina dodatno nametnuo kao jedan od neizostavnih visokotehnoloških europskih proizvođača u segmentu elektroenergetike te digitalnih rješenja i platformi. Zahvaljujući nizu realiziranih investicija u razvoj, tehnologije, ljude te širenje proizvodnih kapaciteta, osigurana je potrebna inovativnost i operativnost koja je KONČARU posljednjih godina dodatno osnažila tržišnu poziciju.

S krajem 2023. KONČAR je zaključio četvrtu uzastopnu rekordnu godinu, u kojoj je zabilježen značajan rast u gotovo svim područjima. Prihodi, dobit i profitna marža ostvarili su povijesne rezultate, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, pri čemu gotovo 77 posto zauzima izvoz. Izvanredni pokazatelji i iznimno povoljan strateški položaj KONČARA na karti Europe rezultat su promjena i aktivnosti pokrenutih u posljednje četiri godine koje su rezultirale dva i pol puta većim prihodima te deset puta većom dobiti.

Ipak, najvažniju osnovu za nadolazeće iskorake, poslovne i razvojne, predstavlja stanje otvorenih narudžbi, backlog, koje je u prvom kvartalu ove godine dodatno poraslo na 1,6 milijardi eura. Osim backloga, u prvom je tromjesečju rasla i ostvarena neto dobit, koja je trostruko premašila ostvarenja iz usporednog razdoblja prošle godine, dodatno potvrdivši nastavak trenda rasta. Posebno se ističe segment prijenosa i distribucije električne energije, perjanica KONČAREVA poslovnog portfelja u vidu globalne reprezentativnosti i konkurentnosti.

Osim što je riječ o visokotehnološkim proizvodima koji bilježe povijesnu potražnju zbog potreba zelene energetske tranzicije, istovremeno je riječ o dijelu KONČAREVA portfelja koji doživljava pravu tehnološku revoluciju. U paleti zelenih transformatora, europski kupci pronašli su rješenja za svoje održivo poslovanje. Tu su transformatori proizvedeni od visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO₂ za čak 50 posto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, zatim transformatori s certifikatom ugljičnog otiska, a ističe se i linija mjernih transformatora GREEN LINE sa smanjenim utjecajem na okoliš.

U posljednjih pet godina KONČAR je investirao ukupno više od 85 milijuna eura u intenzivnu modernizaciju proizvodnih kapaciteta, digitalnu transformaciju i razvoj najsuvremenijih IT rješenja te obnovljive izvore energije. Osim za partnere, KONČAR je sagradio i četiri integrirane fotonaponske elektrane na krovovima svojih tvornica, a posjeduje i vlastitu vjetroelektranu snage 20 MW. Projekti su to kojima KONČAR značajno smanjuje vlastiti ugljični otisak i kojima se svrstava u društvo proizvodnih kompanija koje primjenjuju princip kružnog gospodarstva u svojem poslovanju.

Započet intenzivniji investicijski ciklus nastavljen je i tijekom prošle, a sada i tijekom ove godine, za koju su planirana ulaganja u iznosu od 63 milijuna eura. Kao regionalni lider u industriji u kojoj cjelokupna konkurentnost ovisi o brzini prilagođavanja i sposobnosti učinkovitog istraživanja i razvoja, KONČAR prepoznaje strateška ulaganja kao ključnu dugoročnu investiciju u održivo i profitabilno poslovanje te osiguranje novih kompetencija, što doprinosi stabilnosti i daljnjem rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Sadržaj nastao u suradnji s Konačarom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:04