Dnevni report Gojka Drljače

Federalne rezerve primjenjuju strategiju generala iz Crne guje

'Briljantni taktički planovi': Federalne rezerve primjenjuju strategiju generala iz Crne guje Monetarni ekvivalent laganog hoda prema neprijatelju po izlasku iz rovova
 Brendan Smialowski / AFP

John Authers, vrlo ugledni analitičar financijskih tržišta, opisao je zadnje smjernice američkih Federalnih rezervi (Fed), koje su predstavili u srijedu, kao 'briljantne taktičke planove' britanskih generala u 1. svjetskom ratu, ali onakve kakve smo mogli gledati u poznatoj britanskoj seriji Crna guja (Blackadder Goes Forth). U toj seriji generali daju naputke svojim oficirima da vojnici izađu iz rovova i vrlo polako počnu hodati prema neprijatelju. Na to ih časnici upozoravaju kako su to isto do sada napravili već 18 puta, a generali im odgovaraju: 'Čineći potpuno isto što smo do sada napravili 18 puta prije toga zadnje je što će očekivati da napravimo ovaj put.'

Iako u stvarnom ratu ovakva taktika Britancima nije donijela puno uspjeha, čini se kako Fed vjeruje kako ima nešto mudrosti u idejama koje se mogu vidjeti u Crnoj guji. Federal Open Market Committe (FOMC) u osnovi je odlučio nastaviti politiku otkupa vrijednosnica i niskih kamatnih stopa što je, piše Authers, 'monetarni ekvivalent' laganom hodu prema neprijatelju po izlasku iz rovova. 'Novost' u porukama Feda u tome je što su poručili tržištima da će držati kamate niskima sve dok se istodobno inflacija ne popne iznad 2 posto, a stopa nezaposlenosti padne ispod 4,1 posto. Problem je s tim pristupom kako je takvo stanje američke ekonomije viđeno samo 3 puta u zadnjih 60 godina.

Primjerice, takvi odnosi inflacije i nezaposlenosti viđeni su 1966.-1968. kad je Amerika teško financirala rat u Vijetnamu, za vrijeme vrhunca Internet balona u 2000. godini te kratko u 2018. kad je Trump objavio rezanje korporativnih poreza. U osnovni guverner Federalnih rezervi Powell poručuje kako će kamate ostati blizu nule, ako ekonomija dosegne stanje perfekcije kakva se ekstremno rijetko viđa.

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell gives a press briefing after the surprise announcement the FED will cut interest rates on March 3, 2020 in Washington,DC. - The US Federal Reserve announced an emergency rate cut Tuesday, responding to the growing economic risk posed by the coronavirus epidemic and giving President Donald Trump the stimulus he has called for. In a unanimous decision, the Fed's policy-setting committee slashed its key interest rate by a half point to a range of 1.0-1.25. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
AFP
Jerome Powell, predsjednik američke središnje banke

Ono što je poseban problem u takvom pristupu jest sve veća bojazan kako su eksperimentalne monetarne politike koje su velike centralne banke lansirale nakon financijske krize 2008. godine takve prirode da će izlazak iz njih biti jako težak. Naime, quantitative easing programi kao i politike niskih (negativnih) kamata proizvode svojevrsnu ovisnost država koje očekuje jeftino financiranje, kompanija koje imaju teškoće u poslovanju, ali i financijskih tržišta. Iako su eksperimentalne monetarne politike primijenjene kao alat za sprečavanje recesije i održavanje zaposlenosti, one u osnovi doprinose fenomenu zombifikacije ekonomije, a sve su uvjerljivije teze kako se postojani rast dioničkih tržišta zapravo veže uz monetarnu politiku, što pak vodi povećanju nejednakosti.

Ponuda dnevnog štiva:

Zašto se može očekivati imunitet krda na 20 posto

Ima li farmaceutska kompanija Eli Lilly lijek za COVID-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 06:56