REPORT GOJKA DRLJAČE

Dramatično predviđanje slavnog investitora: ‘Američko tržište doživjet će krah! Ni FED ih neće spasiti‘

Trenutačno stanje na američkom tržištu Grantham opisuje kao ‘super balon‘; jedan od četiri najveća u zadnjih stotinu godina

Burza u New Yorku/Ilustracija

 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Slavni investitor Jeremy Grantham (83) u svojoj jučerašnjoj objavi najavio je sigurni krah američkog dioničkog tržišta. Grantham predviđa pad cijene dionica od 50 posto, čak i u slučaju intervencije Federalnih rezervi.

Jeremy Grantham suosnivač je investicijske kuće Gratham, Mayo & van Otterlo koja upravlja s imovinom od 118 milijardi dolara, a poznat je po tome što je u više navrata najavio pucanje različitih imovinskih balona. U kasnim osamdesetima prepoznao je znakove prenapuhanosti japanskog tržišta nekretnina i dionica, u devedesetima je pak uspješno izbjegavao investiranje u tehnološke dionice prije pucanja dot-com balona, a u svojoj pisanoj evaluaciji detaljno je pojasnio uzroke globalne kreditne krize 2007.-2008. godine. U osnovi se njegova investicijska strategija svodi na prepoznavanje prenapuhanih cijena pojedinih vrsta imovine te njihovo izbjegavanje.

Trenutačno stanje na američkom tržištu Grantham opisuje kao 'super balon; jedan od četiri najveća u zadnjih stotinu godina. Vjeruje da će ispuhivanje ovog mjehura biti dramatično kao ono 1929. godine, pucanje dot-coma 2000. godine te financijska kriza 2008 godine. Očekuje vraćanje dioničkih indeksa u njihovu statističku 'normalu', ili možda čak na niže razine.

Grantham je sada prognozirao pad najvažnijeg indeksa - S&P 500 – od blizu 50 posto. Treba primijetiti da su neki indeksi, poput tehnološkog Nasdaqa, ovoga mjeseca već pali više od 8 posto, a čini se da se taj trend nastavlja.

'Nisam bio toliko siguran oko ovoga balona prije godinu dana, kao što sam bio siguran u tehnološki balon 2000. godine, i kao što sam bio siguran oko Japana ili balona 2007. Razmišljao sam tada kako je ispuhivanje izgledno, ali ne i sigurno. Danas osjećam da je blizu sigurnog', izjavio je Grantham.

Prema njegovim analizama postoji obilje dokaza o prenapuhanosti dioničkog balona. Prvi jasni znakovi bili su vidljivi još u veljači 2021. godine kada su počele padati razne visokospekulativne dionice i fondovi. Od tada je, primjerice, spekulativni fond Cathy Wood – Ark Innovation ETF – pao 52 posto. Uz to, Grantham na tržištu prepoznaje i znakove ludog ponašanja investitora koji mahnito kupuju tzv. meme dionice, a u cijelu investicijsku atmosferu uklapa se divljanje cijena i ekstremna volatilnost kripto tržišta.

'Lista svega što čini super balon je u finalnoj fazi sastavljanja i divlje ispuhivanje može početi u svakom trenutku. Kad se pesimizam vrati na tržišta, suočit ćemo se s potencijalno najvećim urušavanjem percipiranog bogatstva u američkoj povijesti', tvrdi Grantham. Ukupne gubitke procijenio je na 35 tisuća milijardi dolara.

Inače, ovaj slavni investitor super balone osim na dioničkom u ovom trenutku vidi i na obvezničkom tržištu, kao i tržištu dobara. Stanje na nekretninskom tržištu ocjenjuje pak kao najveći i najekstremniji globalni balon.

Jedan od razloga zbog čega vjeruje u pucanje balona na dioničkom tržištu jest to što se centralna banka uz relativno visoku inflaciju neće usuditi poticati ekonomiju tako što će spuštati kamatne stope ili otkupljivati obveznice.

'Sve ima svoje posljedice i ovoga puta posljedice mogu ali i ne moraju uključivati neizdrživu inflaciju. Ali definitivno uključuju najopasniju vrstu precijenjenosti imovine u financijskoj povijesti', zaključio je Gratham.

Brif:

1 Bitcoin je pao 7,4 posto ili na najnižu razinu od kolovoza. I druge velike kriptovalute su u padu. Ethereum je potonuo 9 posto.

2 Kineska državna televizija producirala je dokumentarac u kojem impliciraju da je Ant Group korumpirala visokopozicionirane članove Komunističke partije. Drugim riječima, produbljuju se nevolje koje superbogataš Jack Ma ima s kineskim vlastima, a koje su umanjile vrijednost njegovog internetskog carstva za milijarde dolara.

3 Netflixova dionica pala je 20-ak posto nakon razočaravajućeg izvještaja o rastu broja pretplatnika.

Preporuke dnevnog štiva:

Kojom brzinom se širi omicron? Je li u Sjedinjenim državama trenutačno zaraženo 5-10 posto populacije?

Radian gradi zrakoplov koji će polijetati s piste, otići u orbitu, pa ponovo sletjeti na pistu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:16