
Valamar, najveća hrvatska turistička kompanija, već godinama postavlja visoke standarde održivog razvoja turizma. Dokaz tome je podatak da čak 78% hrane i pića u Valamar hotelima, restoranima i ugostiteljskim objektima dolazi od domaćih proizvođača. Ova impresivna brojka rezultat je strateškog usmjerenja kompanije prema lokalnim dobavljačima i potvrda da turizam može i treba biti pokretačka snaga razvoja domaće poljoprivrede i gospodarstva.
Svježi lokalni proizvodi
Valamar sustavno ulaže u infrastrukturu koja povezuje više od 200 domaćih proizvođača hrane s gostima i građanima. Središte sustava je centralna Valfresco kuhinja, gdje se svakodnevno zaprimaju i pripremaju svježi lokalni proizvodi, a zatim distribuiraju u hotele, ljetovališta ili direktno kupcima u Istri i na Kvarneru. Time se podržava rad malih i velikih proizvođača, uključujući organske i ekološke uzgajivače, a njihovi proizvodi postaju dostupni široj javnosti.
Nedavno otvoreni Arba Resort, Valamar Collection na Rabu, dodatno potvrđuje ovu filozofiju. U gastronomskoj ponudi predstavio je autohtone specijalitete – poput rapskog štoklja, sočiva i maslinova ulja – naglašavajući lokalno i tradicijsko. Gostima se približava bogatstvo otočke kuhinje te podržava poljoprivrednike i zadruge s tog područja. Jednak pristup primjenjuje se i u kreiranju gastronomske ponude za najznačajniji projekt u hrvatskom turizmu – Pical Resort u Poreču, koji se otvara u proljeće sljedeće godine i koji će objediniti najbolje od domaće proizvodnje te posebno naglasiti autohtone i originalne lokalne proizvode.
Zdravi školski obroci
Održivost dobavnog lanca jedan je od ciljeva koji su potaknuli razvoj novih partnerstava i projekata. Primjerice, u suradnji s Ribarskom zadrugom Komiža, Valamar je kroz partnerstvo s WWF Adria razvio model odgovornog i održivog ribarstva kojim se osigurava otkup oslića ulovljenog tradicionalnim i selektivnim tehnikama. Ribarima se jamči stabilan prihod, a gostima nudi svježa i odgovorno ulovljena riba. Takva partnerstva doprinose zaštiti mora, očuvanju ribljeg fonda i odgovornom ulovu, dajući turizmu dodatnu ekološki svjesnu dimenziju.
Kroz projekt "Tjedan zdravih marendi", u kojem sudjeluje 28 osnovnih škola, Valamar osigurava školske obroke pripremljene od lokalnih namirnica. Riječ je o dugoročnom ulaganju u podizanje svijesti novih generacija o važnosti zdrave, lokalne hrane i očuvanja tradicionalne gastronomije.
Michelin i inovacije
Čak su i suradnje s poznatim chefovima temeljene na namirnicama lokalnog podrijetla. Krajem ove godine, na porečkoj rivi, Valamar otvara restoran JAZ svjetski poznate Michelin chefice Ane Roš. Jelovnik restorana temeljit će se na namirnicama istarskih poljoprivrednika i lokalnih proizvođača, stvarajući most između tradicije i inovacije, Hrvatske i Slovenije, kopna i mora, kulture i kreativnosti.
Sve ove aktivnosti čine Valamar najistaknutijim promotorom domaće poljoprivrede i lokalne proizvodnje u hrvatskom turizmu. Strateškim ulaganjima u centralizaciju pripreme hrane, distribuciju, online platformu Valfresco Direct za goste i građane te otvaranjem premium resorta, u kojima je domaća namirnica predstavljena kao proizvod najveće dodane vrijednosti, Valamar jasno pokazuje kako održivi razvoj turizma istodobno stvara vrijednost za goste, poslovanje i zajednicu.
Sadržaj nastao u suradnji s Valamarom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....