TOP 1500 partner

Bogata tradicija i zeleni iskorak za stabilnu i održiviju Inu

Zahvaljujući novom iskoraku INA namjerava postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj.Razvojni smjer kompanije ogleda se i u najavama da će u 2025. INA svaki peti euro ulagati u zelene projekte

INA rafinerija nafte Rijeka

Kao vodeća naftna i plinska kompanija u Hrvatskoj te jedna od ključnih kompanija predvodnica hrvatskog gospodarstva, INA je u 60 godina dugoj povijesti pravovremeno preuzimala sve dodijeljene joj uloge, a pred njom je jedna od najvažnijih - ona u zelenoj energetskoj tranziciji. Investicije, sigurnost opskrbe i razvoj svih poslovnih djelatnosti uz održavanje financijske stabilnosti bit će glavne odrednice poslovanja kompanije u 2024. godini, a iste su na sličan način obilježile i proteklu, 2023. godinu.

Unatoč brojnim izazovima proteklih godina, INA je zadržala stabilnost poslovanja te ostvarila snažne poslovne rezultate u prošloj godini uz neizostavne energetske iskorake. Neto dobit kompanije pritom je ostala na razini 2022. godine te je iznosila oko 250 milijuna eura, uz investicijske aktivnosti od 400 milijuna eura, a bile su usmjerene na domaća ulaganja i stjecanje dodatnih 25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Neto prihod od prodaje iznosio je 3,9 milijardi eura. U usporedbi s dinamičnim prethodnim godinama, početak 2024. donio je stabilnije vanjsko okruženje na tržištima nafte i plina, ali i nastavak pozitivnog trenda poslovanja kompanije.

Solarne elektrane

INA se, uz tradicionalno naftni i plinski biznis, snažno okreće zelenim tehnologijama, prateći pritom strategiju MOL Grupe “Shape Tomorrow 2030+”, fokusirajući se na iskorak u domeni obnovljivih izvora energije. INA je već napravila prve značajne korake prema zelenoj energetskoj tranziciji. U prošloj je godini tako instalirala dvije solarne elektrane - one u Virju i Sisku, a u skorijoj su budućnosti u planu i novi solarni projekti ukupne instalirane snage veće od 70 MW na lokacijama u Rafineriji nafte Rijeka i Banovoj Jarugi.

image

INA Virje

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Također, INA se danas može pohvaliti i dozvolom za istraživačke aktivnosti na dva geotermalna istražna područja u Hrvatskoj - Leščanu i Međimurju 5. Istraživanja su već počela, a Inin je cilj pronaći dovoljno geotermalne vode za proizvodnju električne energije, odnosno za grijanje u industriji i kućanstvima.

U sljedećem razdoblju fokus kompanije ostaje i na tradicionalnom poslovanju. Dio toga je i Inina predanost održavanju proizvodnje nafte i plina iz domaćih polja. Kontinuirano ulaganje u domaću proizvodnju u posljednjih nekoliko godina rezultiralo je novim otkrićima u Severovcima i Velikom Rastovcu, a upravo ono potonje, u blizini Grubišnog Polja, jednom kad počne proizvodnja, osigurat će 145.000 kubičnih metara plina dnevno, odnosno više od sedam posto Inine ukupne godišnje proizvodnje plina.

Proteklu je godinu obilježio i značajan uspjeh u inozemstvu. Naime, nakon 30 godina proizvodnje nafte u Egiptu, INA je lani prvi put sudjelovala u proizvodnji plina u toj zemlji, gdje je s partnerima u proizvodnju pustila plinsku bušotinu. rafinerijsko poslovanje INA istovremeno nastavlja s najvećom pojedinačnom investicijom u svojoj povijesti, koja je na 88 posto dovršenosti. Riječ je o Projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, najvećem pojedinačnom investicijskom projektu Ine u povijesti, vrijednom više od 630 milijuna eura. Važnost cjelokupnog projekta ogleda se u dugoročnoj održivosti rafinerijskog poslovanja, smanjenju potrebe za uvozom dizela te on doprinosi većoj sigurnosti opskrbe za tržišta na kojima kompanija posluje. Nakon izgradnje slijedi izazovna faza testiranja novih postrojenja prije proizvodnje u punom kapacitetu, što se očekuje tijekom 2025. godine.

Posvećenost kompanije učinkovitom i održivom poslovanju ogleda se i u nedavno završenom redovitom remontu Rafinerije nafte Rijeka, vrijednom 40 milijuna eura, prilikom kojeg je provedeno i osam investicijskih projekata u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura. Posljedično, ovaj će remont osigurati stabilan i učinkovit rad te rafinerije u budućnosti, a investicijski projekti koji su provedeni povećat će njezinu energetsku učinkovitost.

Uz sve navedeno, u Rafineriji nafte Rijeka planirano je i pokretanje proizvodnje zelenog vodika. Upravo je proizvodnja zelenog vodika projekt uključen u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a zahvaljujući novom energetskom iskoraku INA namjerava postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj. Također, u planu je i proizvodnja biometana u Sisku, što će ovu industrijsku lokaciju transformirati u centar za obnovljive izvore energije. Zajednička vrijednost ovih dvaju strateških projekata, koji će osnažiti Inin portfelj obnovljivih izvora energije, iznosi 98 milijuna eura. Razvojni smjer kompanije ogleda se i u najavama da će u 2025. INA svaki peti euro ulagati u zelene projekte.

Geotermalna istraživanja

Iskustvo i znanje Ininih stručnjaka ne pridonose samo razvoju kompanije nego pomažu i drugim gospodarskim akterima na njihovu putu zelene energetske transformacije. Naime, Agencija za ugljikovodike nedavno je potpisala ugovore vrijedne 39,7 milijuna eura s Ininom servisnom tvrtkom Crosco za geotermalna istraživanja u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Cilj je ovih projekata potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti za grijanje navedenih hrvatskih gradova. Od istraživanja i eksploatacije ugljikovodika te prerade, preko dobivanja zelene energije iz obnovljivih izvora, pa sve do opskrbe kupaca naftnim derivatima na maloprodajnim mjesta, INA kao jedina hrvatska vertikalno integrirana energetska kompanija ostaje posvećena zadovoljenju potreba hrvatskih građana i gospodarskih subjekata za energijom.

U suvremenom okruženju INA uspješno pronalazi ravnotežu između stabilne opskrbe energijom te nikad potrebnije zelene tranzicije, istodobno osiguravajući financijsku stabilnost kompanije na dobrobit svih dionika. Sinergijom navedenih aktivnosti INA će ostati važan stup energetskog sektora Republike Hrvatske, kao i cijelog gospodarstva.

Sadržaj nastao u suradnji s INA-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 16:44