PULS SEKTORA

Analiza cijena je pokazala veliku razliku između prehrane i neprehrane

Tek od jeseni možemo se ponovno početi navikavati na stabilnije cijene i one godišnje "indeksacije" s malim postocima

Ilustrativna fotografija

U prva četiri mjeseca ove godine robu široke potrošnje građani plaćaju 17 posto više nego lani, dok je ukupan rast cijena na godišnjoj razini 14 posto. Trgovačke robne marke na godišnjoj razini skuplje su 1 posto, a "brendirani" proizvodi 19 posto. No, od početka ove godine rast cijena trgovačkih marki ubrzao se na 14 posto, dok su brendovi i dalje na plus 19 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Pokazala je to analiza koju je za specijalizirani portal Ja Trgovac proveo Ivan Junaković, voditelj razvoja poslovanja za Srednju i Istočnu Europu u agenciji NIQ, a vezano za kretanje cijena 150 najvažnijih kategorija namirnica i ostalih svakodnevnih potrepština u proteklih godinu dana (svibanj 2022. - travanj 2023.). Podaci se odnose na procjenu prodaje maloprodajnog tržišta Hrvatske (s diskonterima i drogerijama, ali bez ljekarni i specijaliziranih trgovina, i bez ugostiteljstva) za oko 150 kategorija, za razdoblje svibanj 2022. – travanj 2023., kao i od početka godine za razdoblje siječanj 2023. – travanj 2023., za prehranu i neprehranu. Nisu uključene neke značajne (visokoobrtajne) kategorije, poput cigareta (jer bi previše utjecale na ukupnu sliku) te svježeg voća i povrća, već samo one koje NIQ redovno prati putem panela trgovine.

Analiza je pokazala veliku razliku između prehrane i neprehrane.

U prehrani su cijene TRM rasle značajno više od brendova – od početka godine 20% (prema +14% kod brendova), dok je kod neprehrane obrnuto – TRM su ove godine skuplje 11%, a brendovi 25% u odnosu na lani.

"Zašto je tako u prehrani? Jer postoji dovoljno prostora za takvu cjenovnu politiku. Naime, dok je ukupna prosječna razlika u cijeni između brendova i trgovačkih robnih marki lani bila 45%, ove je godine smanjena na 38% - razlika u cijeni je još uvijek dovoljno velika", ističe se u analizi.

Jesu li zbog tolikog rasta cijena količine pale?

Ukupno – ne. Na godišnjoj razini (od svibnja 2022. do travnja 2023.) konzumacija je ukupno 2% veća, iako je od početka ove godine rast svega 0,6%

Rast generira prehrana: +2,5% količinski na godišnjoj, odnosno +1,7% od početka ove godine, dok je neprehrana "u plusu" 0,5% na godišnjoj, a 1% na ovogodišnjoj razini.

Što je najviše poskupjelo ove godine?

U prva četiri mjeseca najveći prosječni rast cijena ima – šećer – čak 59%! To je prosječnih 1,35€ za kg prema 0,85€ lani. Slijede jaja koja su 50% skuplja, smrznuto povrće 38%, 34% kokice, 32% vrhnja i hrana za mačke, 30% kuhinjski papirnati ručnici i hrenovke, 28% kečap i hrana za pse, 27% keksi, pakirani kolači i deserti, smrznuta gotova jela, kao i pancete i slanina, 26% voćni namazi i kompoti, tjestenine, čips, čokoladni prutići, sirni namazi, omekšivači rublja, a 25% toaletni papir, sredstva za automatsko i za ručno pranje posuđa, mliječni deserti, slani štapići i pereci te konzervirana gotova jela. Popis kategorija koje su poskupjele preko 20% je poduži – na njemu su svježe meso, mesne prerađevine (salame), sirevi, jogurti, sladoledi, konzervirano i ukiseljeno povrće i proizvodi od rajčice, kruh, tost, bomboni, vafli, začini i dodaci jelima, smrznuta riba i plodovi mora, ekstrudirani grickalice ("flips"), praškaste slastice i pripomoći za pečenje kolača, osvježivači zraka, regeneratori za kosu, sredstva za oblikovanje kose, sredstva za ispiranje usta, sredstva za čišćenje WC-školjki....

Je li išta pojeftinilo?

Iako simbolično, ulja i sredstva za čišćenje stakala prosječno su 3% jeftinija nego lani, sredstva za depilaciju su prosječno 2% jeftinija, a cijena nije rasla ni napitcima za bebe, kondomima ni vlažnom toaletnom papiru.

Do 10% cijena je rasla jakim alkoholnim pićima (9%), maslacima i margarinima (8%), orašastim plodovima (6%), suhoj dječjoj hrani (5%) i brašnu (3%), ali i većem broju neprehrambenih kategorija, poput dječjih pelena (9%), higijenskih uložaka i tampona (8%), sredstava za njegu kože beba i dječjih vlažnih maramica (6%) te sredstava za čišćenje i britvica i brijača (5%).

Analiza je pokazala da neprehrana (pedesetak kategorija u ukupnoj "košarici") u zadnjih godinu dana raste 14%, a od početka godine 17%. Godišnje količine veće su za 2%, a od početka godine jednake lanjskima. Cijene su od početka godine veće za 17%.

I ovdje su trgovačke robne marke (TRM) vrijednosno rasle više od brendova na godišnjoj razini (21% TRM, a 13% brendovi), ali su, za razliku od prehrane, i u 2023. nastavile rasti većom stopom (20% TRM, a 16% brendovi).

Negativan promet bilježe jedino sredstva za pranje staklenih površina (-7% u odnosu na početak prošle godine). No negativne količine registrirao je znatno veći kategorija. Količinski pad veći od 10% zabilježili su osvježivači WC-školjki, sapuni, vodice za usta. Papirnati ručnici pali su točno 10%, ali uz rast cijena od 30% registrirali su rast promet preko 20%. Pad količina između 5 i 10% (uz rast cijena od 17 do 26%) od početka godine bilježe omekšivači rublja, sredstva za ručno pranje posuđa, sredstva za brijanje, sredstva za čišćenje WC-školjki i kupke, a pad do 5% deterdženti za pranje rublja, higijenski ulošci i tamponi, dječje pelene, sredstva za automatsko pranje posuđa, sredstva za njegu tijela, dječje vlažne maramice.

Rast cijena velike većine kategorija traje neprekinuto više od godinu i pol. Iako je za očekivati da će usporiti, kraj će se početi nazirati tek nakon ljeta. Kupci zasad prate tempo. Dobar dio kategorija ne pada, ili tek neznatno, a one koje bilježe veći pad konzumacije (potrošnje) su u pravilu kategorije koje su poskupjele značajno više od prosjeka i gdje se potrošnja može smanjiti ili odgoditi.

Kupci štede na razne načine – kombinacijom smanjene košarice, lovom na popuste i akcije (gdje se sve češće biraju kuponi za popust i programi vjernosti s trenutnim, tj. izravnim nagradama), biranjem obiteljskih pakiranja ili kupovinom malih pakiranja (manji iznos kupnje), a sve garnirano potragom za kvalitetnim jeftinijim alternativama. Kao rezultat, rastu trgovačke robne marke. Brendovi ipak pomalo hvataju korak s trgovačkim robnim markama kombinacijom ponude i akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:41