MEĐUNARODNI FORUM

Agencija Alan i DOK ING predstavili Ukrajini potencijale hrvatske obrambene industrije među 15 zemalja članica EU

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Agencija ALAN u zajedničkom nastupu i otvaranju perspektiva za pozicioniranje hrvatske obrambene industrije u Ukrajini

DOK-ING Enforce Tac

 Dok-ing/

Agencija ALAN i Ministarstvo obrane RH sudjelovali su na međunarodnom Forumu za obrambenu industriju EU u Ukrajini, u okviru kojega je ukrajinska Vlada predstavila perspektive daljnje zajedničke suradnje sa EU i obrambenim industrijama EU u cilju daljnje potpore i aktivnosti pomoći u naoružavanju i jačanju sposobnosti Ukrajine u obrambenom ratu protiv Rusije. Na forumu su sudjelovali predstavnici čak 15 zemalja članica Europske Unije, navodi se u priopćenju.

Forum je otvorio sam predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a Forumu su prisustvovali i visoki predstavnici ukrajinske Vlade.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Agencija ALAN i tvrtka DOK ING predstavljali su Republiku Hrvatsku na ovom skupu, a u okviru održavanja skupa hrvatski kapaciteti i interesi su predstavljeni i ministru obrane Ukrajine gospodinu Rustemu Umerovu.

Hrvatska obrambena industrija ponudila je svoje kapacitete u području razminiranja, zaliha materijalno tehničkih sredstava, kao i mogućnosti sudjelovanja u objedinjenim nabavama taktičke obuće.

„ Potražnja za obrambeno sigurnosnim sredstvima je jako velika u ovom trenutku, što otvara priliku našim proizvođačima okupljenima u Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije. Obrambena industrija strateški je bitan sektor za Hrvatsku, i postaje niša na kojoj Hrvatska gradi svoju komparativnu konkurentnost koju sve više prepoznaju i Europski fondovi. Hrvatska jedna od članica EU koja je u svojem klasteru uspjela pozicionirati sigurnost kao važno područje pametne specijalizacije te prva članica u EU koja potiče ulaganjem istraživanje i razvoj svojeg sektora obrambene industrije kroz EU fondove“, istaknuo je Goran Basarac, predsjednik uprave Agencije ALAN i prvi čovjek HKKOI-a.

U priopćenju se ističe da je Hrvatska obrambena industrija imala u okviru ovog industrijskog Foruma zastupljenost i podršku resornih tijela. Strateška promišljanja Ukrajine idu u smjeru traženja prijenosa znanja, tehnologija i otvaranja proizvodnih kapaciteta na njenom teritoriju za predstavnike EU obrambenih industrija, a sve u cilju snaženja svoje industrijske baze obrambene industrije koja se pokazuje ključnom u ovom ratu. Vidljivo je i stvaranje alijansi na razini EU koje zajednički povezuju nekoliko zemalja u cilju zajedničke potpore. Jedna od zanimljivijih alijansi je i s područja razminiranja gdje se formira alijansa od 11 država članica predvođenih Litvom.

Republika Hrvatska i hrvatska obrambena industrija pozicionira se u više područja. Uz redovne donacije koje Vlada RH i ministarstvo obrane RH pružaju ukrajinskoj strani, značajnije perspektive se otvaraju u područjima humanitarnog razminiranja, opskrba putem predstojećih zajedničkih nabava (npr borbene kacige) te projekti opskrbe u području taktičke opreme gdje će svoju priliku tražiti i konzorcij hrvatskih kompanija s područja tekstila i opremanja.

U okviru Foruma, na panelu za razminiranje, svoje kapacitete predstavila je i tvrtka DOK-ING te istaknula svoje kapacitete i interes u okviru područja humanitarnog razminiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 18:57