Inflacija u padu

Inflacija u Europskoj uniji u padu, Hrvatska među članicama s najmanjim rastom cijena

U čak 15 članica EU inflacija je u srpnju ove godine zabilježila pad u odnosu na lipanj
Kaufland
 Goran Mehkek / CROPIX

Srpanjska inflacija u Europskoj uniji od 1,4 posto u opadanju je i u odnosu na lipanj ove godine i u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Eurostat, statistički ured EU.

U srpnju prošle godine inflacija je i u EU i u Eurozoni, iznosila 2,2 posto. Lipanj ove godine donio je za EU inflaciju od 1,6 posto, a za Eurozonu 1,3 posto. Eurozona je u srpnju zabilježila još nižu stopu inflaciju od EU, od jedan posto.

Hrvatska je, prema izračunu Eurostata, s srpanjskom stopom inflacije od 0,9 posto među osam članica EU s najnižom inflacijom. U odnosu na lipanj ove godine, inflacija je u našoj državi porasla za 0,4, a u odnosu na srpanj prošle godine pala za 1,3 posto.

Listu članica Unije s najnižom srpanjskom inflacijom predvode Portugal (negativna stopa inflacija od 0,7 posto), Cipar (0,1 posto) i Italija s 0,3 posto. Najvišu inflaciju u prošlom mjesecu bilježe Rumunjska (4,1 posto), Mađarska (3,3 posto) te Slovačka i Latvija s po tri posto.

U čak 15 članica EU inflacija je u srpnju ove godine zabilježila pad u odnosu na prethodni mjesec, u još dvije je stagnirala, a u 11 je utvrđen rast. Najveći međumjesečni rast cijena u sedmom mjesecu ove godine pogodio je potrošače u Češkoj i u Bugarskoj, od 2,6 posto.

Eurostat ističe kako su u eurozoni najveći doprinos inflaciji dali porasti cijena usluga od 0,53 posto te hrane, pića i duhana od 0,37 posto. Cijene energije I industrijskih dobara za daljnju preradu rasle su 0,05, odnosno 0,08 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:41