Koronavirus u državnom sektoru

Ina i HT organizirali za dio radnika rad od kuće, Pošta, HL i Croatia Airlines još 'važu'

U HT-u dio radnika već je petak odradio od kuće, a u Ini s istom mjerom idu u ponedjeljak
Ilustracija, putnici nose maske kao preventivnu mjeru protiv koronavirusa
 Ivana Batev / CROPIX

Ina i HT prve su domaće kompanije u suvlasništvu države koje su nakon proglašenje epidemije koronavirusa organizirale rad dijela svojih zaposlenika od kuće. Za razliku od Ine i HT-a, uprave značajnog broja tvrtki u većinskom vlasništvu države, poput HEP-a, Hrvatske pošte, Croatia Airlinesa i Hrvatske Lutrije, zasad nisu organizirale rad svojih zaposlenika od kuće.

- Na nivou INA Grupe donesena je odluka da se broj zaposlenika, koji će fizički biti prisutni na radnim mjestima limitira na najmanju moguću mjeru, što znači da će zaposlenici od ponedjeljka 16. ožujka raditi od kuće – poručeno nam je iz Ine. Kao dijelove poslovanje u kojem nije moguće organizirati rad od kuće u Ini, među ostalim, navode maloprodaju, proizvodnju i preradu nafte.

U HT-u dio zaposlenika već je radni petak odradio od kuće.
- Kako bismo dodatno zaštitili zdravlje naših zaposlenika donesena je odluka da svi zaposlenici, koji imaju uvjete za rad od kuće te koji imaju suglasnost nadređene osobe, već od danas, 13. ožujka, rade od kuće – kažu u HT-u.

Kao službe unutar kompanije čiji zaposlenici zbog prirode njihovog posla jednostavno ne mogu raditi od kuće, u HT-u navode osoblje svojih trgovina i službu za pomoć korisnicima.

Potvrdivši nam kako HEP zasad nije donio odluku o radu od kuće svojih zaposlenika, u tom javnom poduzeću najavili su kako će se pridržavati preporuka nadležnih državnih tijela. Sličan odgovor dobili smo i iz Hrvatske pošte.

- U slučaju zatvaranja poštanskih ureda, pojave koronavirusa među radnicima Hrvatske pošte ili karantene, imamo razrađen scenarij – kažu nam u Hrvatskoj pošti. Pripremili su, kažu u Pošti, sve i za rad od kuće za radna mjesta za koje je to moguće, a s ciljem održavanja nesmetanog rada sustava i minimaliziranja mogućnosti zaraze.

- Za Istarsku županiju smo prilagodili radna vremena poštanskih ureda i smjena, prateći poteze Vlade - dodaju u Hrvatskoj pošti. U Croatiji Airlinesu kažu kako računaju s mogućnošću da se dio zaposlenika u cilju zdravstvene zaštite uputi na rad od kuće, ali takva odluka, dodaju, zasad nije donesena.

Promijenjeni raspored rada zaposlenika unutar pojedinih organizacijskih jedinica Hrvatske Lutrije, kako su nam naveli u HL-u, potez je koji je to javno poduzeće povuklo u cilju prilagođavanja novonastaloj situaciji. U Financijskoj agenciji otkrili su nam kako pripremaju odluku o radu od kuće za dio svojih zaposlenika.

Sve kompanije koje smo kontaktirali obustavile su do daljnjega službena putovanja u inozemstvo. Uz to, HT je, kako nam je rečeno, uputio i preporuku svojim zaposlenicima da do daljnjega ne idu ni na privatna putovanja. U svim kontaktiranim tvrtkama, kako nam je istaknuto, na snazi su posebne mjere zdravstvene zaštite.

Ministarstvo gospodarstva, kako doznajemo, nije izdalo nikakve preporuke ili upute javnim poduzećima o primjeni rada kod kuće. Javna poduzeća, kako nam je poručeno iz Ministarstva gospodarstva, trebaju slijediti upute Nacionalnog kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49