Na raspolaganju Vladi

HUP: 'Podržavamo najavu nastavka porezne reforme, ali važno je odmjeriti sve faktore'

Kad je riječ o minimalnoj plaći i njenom povećanju, najavljuje da će odluka o tome biti donijeta najkasnije početkom studenoga
AD Plastik
 Neja Markicevic / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava najave premijera Andreja Plenkovića o nastavku porezne reforme u smjeru rasterećenja poduzetnika i građana, objavili su u utorak iz HUP-a.

"HUP podržava najave predsjednika Vlade o nastavku porezne reforme u smjeru rasterećenja poduzetnika i građana od siječnja 2021. godine", istaknuli su iz HUP-a podsjećajući da su i u nedavnoj anketi među poslodavcima glavni zahtjevi prema novoj Vladi bili upravo tako usmjereni.

Vezano za najave o donošenju odluke o povećanju minimalne plaće, iz HUP-a podupiru želju da se radnicima omogući bolji standard jer je, kako ističu, i poslodavcima u interesu zadržati kvalitetne radnike i pružiti im što bolje uvjete rada.

No iz HUP-a pritom podsjećaju na obavezu konzultacije sa socijalnim partnerima i nužnost socijalnog dijaloga kao i potrebu za detaljnom analizom stanja na tržištu rada prije finaliziranja same odluke.

"U mnogim prerađivačkim industrijama, kao što je npr. tekstilna industrija, poslodavci uglavnom nisu u mogućnosti dodatno podizati plaće, posebno u trenutnoj situaciji pogođenosti korona krizom. Zato je važno dobro odmjeriti sve faktore kako ne bi došlo do kontraefekta i gašenja pojedinih tvrtki te daljnjeg gubitka radnih mjesta", navode iz HUP-a.

Poručuju i kako je HUP, kao socijalni partner Vladi na raspolaganju za konstruktivan dijalog oko ove i drugih tema vezanih uz gospodarska pitanja.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako Vladu očekuje aktivna, radna jesen, nastavak politike poreznog rasterećenja građana i poduzetnika.

Porezne reforme, kao i do sada, stupit će na snagu 1. siječnja 2021., bit će to kontinuitet politike rasterećenja građana i gospodarstva, rekao je premijer za HRT.

Kad je riječ o minimalnoj plaći i njenom povećanju, najavljuje da će odluka o tome biti donijeta najkasnije početkom studenoga.

Odluka o minimalnoj plaći uvijek se donosi na jesen, kako bi se oni na koje se odnosi mogli pripremiti, objasnio je, podsjetivši da je u mandatu njegove prve Vlade ta plaća u neto pogledu podignuta za 754 kune, a tri vlade prije nje, zajedno za 250 kuna.

"Naša je ambicija podići tih 3. 250 neto na 4. 250 neto do kraja mandata", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45