Aircash

Hrvatski 'mobilni novčanik' udvostručio broj korisnika za vrijeme blokade

Uplata novca u Aircash novčanik je besplatna, a korisnik će platiti naknadu od 1 posto za slanje novca
Hrvoje Čosć, direktor tvrtke Aircash
 Krasnodar Peršun / CROPIX

Osim što su se Hrvati u vrijeme blokade zbog koronavirusa okrenuli domaćim proizvodima s tržnica, okrenuli su se i domaćim financijskim aplikacijama. Tako je Aircash, prvi hrvatski digitalni novčanik, u posljednjih desetak dana neočekivano zasjeo na tron najpopularnijih aplikacija za plaćanje i slanje novca u Hrvatskoj na obje platforme, Apple App Storeu i Google Playu.

To nam je potvrdio Hrvoje Ćosić, suosnivač i direktor Aircasha, navodeći da su početkom lipnja probili magičnu brojku od 100 tisuća korisnika u Hrvatskoj, a tijekom lockdowna ostvarili su i tri puta veći promet preko aplikacije nego inače. Time su, kaže, sustigli dosad nedodirljive bankarske aplikacije i globalnog konkurenta aplikaciju Revolut.

- U posljednjim mjesecima znali smo svaki dan dobivati i petstotinjak novih korisnika. Primjerice, samo u travnju putem aplikacije Aircash korisnici su obavili gotovo 50 milijuna kuna raznih plaćanja - kaže Ćosić te dodaje da su prije korone imali nešto manje od 60.000 korisnika i skromniji promet.

Munjevit uspjeh

Da su se Hrvati posljednjih mjeseci morali brzo financijski digitalizirati, govori i podatak da su ostale aplikacije koje su se dosad uglavnom izmjenjivale na prvim mjestima ljestvice popularnosti u Hrvatskoj, KeksPay i Revolut, također zabilježile rast korisnika. Tako aplikacija Erste banke trenutačno ima više od 130.000 korisnika (u prosincu 2019. imali su 76 tisuća), a iz Revoluta su potvrdili da su sada oko brojke od 100.000 korisnika u Hrvatskoj (krajem 2019. imali su ih 70 tisuća).

Što se tiče hrvatskog "mobilnog novčanika" Aircasha, koji je na našem tržištu dostupan već tri godine, munjevit uspjeh i udvostručenje broja korisnika u vrijeme blokade zbog koronavirusa direktor Ćosić ne pripisuje samo opcijama primanja i slanja novca ili plaćanja računa, što, uostalom, pružaju i ostale bankovne aplikacije.

- Budući da su poslovnice Hrvatske lutrije i Supersporta bile zatvorene, Aircash je bio jedini logičan izbor za uplatu i isplatu. Korisnici su, uz uplate, svoje dobitke također mogli podizati, potpuno besplatno, na bankomatima i drugim maloprodajnim lokacijama, što se pokazalo jednostavnije i brže. Čak i sad primjećujemo da ljudi u jednakoj mjeri koriste aplikaciju za taj segment, iako je sve otvoreno - ističe Ćosić.

Kada su lani uveli opcije igranja online igara unutar Aircasha, a onda prije nekoliko mjeseci i mogućnost kupnje PlayStation bonova, nisu niti znali koliko će zabava biti važna u vrijeme izolacije. Kako kaže Ćosić, čak ih je i iznenadila velika potražnja za PlayStation bonovima, ali donekle je i razumljiva s obzirom na to da su sve trgovine specijalnom robom bile dva mjeseca zatvorene.

Transferi iz inozemstva

Međutim, napominje, oni svoje poslovanje ne grade samo na tom segmentu. Tako za usluge koje nude unutar aplikacije, kao što su zabava, igre, ENC, parking, PlayStation i telekom bonovi, ne uzimaju nikakvu naknadu. I uplata novca u Aircash novčanik je besplatna, a korisnik će naknadu platiti za slanje novca (od 1%) i za plaćanje računa 3,5 kuna po računu.

- Zanimljivo je da nam je promet u ožujku i travnju rastao u segmentu slanja novca, posebice iz inozemstva. Korisnici iz inozemstva mogli su jednim klikom slati novac, a primatelj to odmah primiti i podići s bankomata. To je, zapravo, inovacija na hrvatskom tržištu - objašnjava Ćosić.

Ono što je inovativno, dodaje, jest to da za podizanje novca s bankomata preko Aircasha korisnik ne mora imati bankovnu karticu niti biti klijent banke. Uz sebe mora imati samo mobitel. Odabirom opcije “bankomat” i željenog iznosa u aplikaciji, Aircash će generirati šesteroznamenkasti kod koji se potom upiše u bankomat i nakon verifikacije bankomat isplaćuje novac. Novac se može podići na svim bankomatima PBZ-a u Hrvatskoj, bez ikakve naknade, te na benzinskim postajama Ine i kioscima Tiska. Ćosić kaže da razmišljaju i o uvođenju isplate direktno na bankovni račun korisnika, ali tu je još uvijek nedostatak to što takva transakcija ne može biti trenutačna. Planiraju uvesti i mogućnost podizanja novca na benzinskim postajama i kioscima u svim zemljama EU u okruženju Hrvatske. Do kraja godine planiraju omogućiti plaćanje Aircashom u fizičkim i online trgovinama, pa i putem Google i Apple Paya.

KeksPay ostvario dnevni rekord - milijun kuna u transakcijama

Aplikacijom KeksPay Erste banke trenutačno se služi oko 130.000 korisnika. Tijekom posljednja tri mjeseca priključilo se još 20.000 korisnika. Zbog izvanredne situacije prouzročene koronavirusom, kažu iz banke, u posljednja tri mjeseca bilježe određeni pad broja transakcija. No, vraćanjem u normalu iznosi dnevnih transakcija utrostručili su se. Prošli tjedan ostvarili su novi dnevni rekord od milijun kuna u transakcijama, i to zahvaljujući uvedenoj mogućnosti plaćanja u pojedinim internetskim trgovinama. Prosječni volumen transakcija zadržao se na više od 600.000 kuna dnevno.

130.000 korisnika - KeksPay

100.000 korisnika - Revolut

100.000 korisnika - Aircash

50 milijuna kuna - mjesečni promet preko Aircasha za travanj

3,5 kuna naknada za plaćanje računa preko Aircasha

1 posto naknada za slanje novca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 07:27