KLJUČNI PROBLEM

Europska unija planira izdvojiti 2,5 mlrd. eura za prehranu u svijetu

Smiješno je da danas govorimo o zelenoj i digitalnoj tranziciji, a 800 milijuna ljudi pati od gladi, kaže zastupnik Barry Andrews

Strategija ”Od polja do stola” usklađena je sa strategijom Europske unije za bioraznolikost do 2030. godine

 Humberto Matheus/ddp USA/Profimedia

Sredinom prosinca u Europskom je parlamentu zaključeno da su Zeleni plan (cilj postizanja klimatske neutralnosti EU do 2050. godine) i strategija "Od polja do stola načini" rješavanja alarmantnog stanja gladi u svijetu. Do zaključaka su došli tijekom rasprave o rezultatima samita Prehrana za rast (PZR) održanog u Tokiju početkom prosinca.

Sigurnost hrane

Komisija je u svibnju 2020. predstavila strategiju "Od polja do stola" kao jednu od ključnih mjera u okviru europskog Zelenog plana. Njome se namjerava preusmjeriti postojeći prehrambeni sustav EU prema održivom modelu i pridonijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050. Uzimajući u obzir sigurnost hrane i sigurnost opskrbe hranom kao prioritete, glavni su ciljevi strategije: osigurati dostatnu, cjenovno pristupačnu i hranjivu hranu unutar granica mogućnosti planeta; prepoloviti upotrebu pesticida i gnojiva te prodaju antimikrobnih sredstava; povećati količinu zemljišta namijenjenog ekološkoj poljoprivredi; promicati održiviju potrošnju hrane i zdravu prehranu; smanjiti gubitak i rasipanje hrane; suzbiti prijevare povezane s hranom u lancu opskrbe te poboljšati dobrobit životinja.

Strategijom se predviđa niz inicijativa i zakonodavnih prijedloga u području ekološke poljoprivrede, označavanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani pakiranja i označavanja održive hrane, smanjenja rasipanja hrane. Prijelazom na ekološki prihvatljiviji prehrambeni sustav stvorit će se nove poslovne prilike koje će imati pozitivan učinak na prihode subjekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Održiviji prehrambeni sustav pomoći će i u zaštiti prirode i bioraznolikosti Europe. Strategija "Od polja do stola" usklađena je sa strategijom EU za bioraznolikost do 2030. te se ta dva prijedloga predstavljaju kao uzajamne nadopune.

EU želi izdvojiti 2,5 milijarde eura za prehranu u svijetu do 2024. godine i spremna je utrti put za budućnost u kojoj neće biti mjesta za glad i lošu prehranu, kazala je europska povjerenica Jutta Urpilainen. Naglasila je važnost prehrane naročito za žene i djecu, dodavši da je prvih tisuću dana života presudno za razvoj. Marlene Mortler iz kluba zastupnika EPP-a kazala je da su zdravlje, prehrana i otpornost tri glavne obveze Europske komisije navedene na samitu PRZ u Japanu te da je to ključ gospodarskog razvoja i borbe protiv siromaštva. Navela je da više od 140 milijuna djece pati od pothranjenosti što je uzrok gotovo polovine smrti djece mlađe od pet godina. Istaknula je pozitivan primjer Japana kao zemlje gdje se pazi na uravnoteženu prehranu kroz edukaciju. Zastupnik kluba socijalista Udo Bullmann rekao je da je rješavanje problema gladi pitanje ljudskosti. "Samo u društvima gdje se borimo protiv gladi i smrtnosti možemo iskoristiti potencijal za dobru budućnost."

Arhitektura doniranja

Iz kluba Renew Europe (liberali), zastupnik Barry Andrews kazao je da je loša prehrana u suprotnosti sa životom te da je smiješno da u današnjem svijetu govorimo o zelenoj i digitalnoj tranziciji dok više od 800 milijuna ljudi pati od gladi, a Maria Soraya Rodriguez Ramos, iz iste političke grupacije, dodala je da je broj onih koji se u svijetu ne mogu zdravo prehranjivati trenutno tri milijarde te da se siromaštvo prvi put u 20 godina povećalo. Andrews je kazao i da je međunarodna arhitektura doniranja disfunkcionalna. "Europska unija je 2014. posljednji put donijela akcijski plan o prehrani, a sad je vrijeme za konkretnije poteze", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:28