PITANJA ZASTUPNICIMA

"Europska unija ne treba imati zajedničku politiku cijepljenja protiv covida"

Valter Flego smatra da su covid-potvrde primjer usklađenosti jedne politike EU, ali da je cijepljenje dio šireg političkog diskursa
 Paul Faith/Afp

Slovenski epidemiolozi ne preporučuju vladi uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19, objavljeno je 12. prosinca. Istog je dana u njemačkom parlamentu, Bundestagu, opozicija obasula kancelara Olafa Scholza tvrdnjama da kani uvesti obvezno cijepljenje. Austrija je bila najavila da će krenuti putem obveznog cijepljenja. Rumunjska tvrdi da neće biti obveze. U Italiji je u 8. siječnja stupilo na snagu obvezno cijepljenje Talijana starijih od 50 godina.

Izostanak bolesti

Tema je to koja izaziva brojne kontroverze u cijeloj EU pa smo zato skupinama zastupnika i pojedinim zastupnicima u Europskom parlamentu postavili dva pitanja: treba li EU imati zajedničku politiku cijepljenja i treba li EU nametati obvezu cijepljenja pojedinim članicama?

Ladislav Ilčić, zastupnik grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR), član Hrvatskih suverenista, na oba pitanja odgovara niječno. "Jednako kao što EU nema zajedničku zdravstvenu politiku, tako ne treba imati ni zajedničku politiku cijepljenja. Puno je razloga za to, no navest ću ključni: zdravlje nije samo izostanak bolesti, već vrijednost povezana s ostalim temeljnim životnim vrijednostima. Odluka o vlastitom zdravlju i procjena želi li se cijepiti ili ne moraju ostati pravo i sloboda svakog pojedinca", poručio je.

Glasnogovornik skupine ECR rekao je da podržavaju zajedničku nabavu cjepiva i pojačanu ulogu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u sadašnjim i mogućim budućim pandemijama. "Međutim, ECR smatra da, u skladu s Ugovorima EU, zdravstvena skrb jest i treba ostati u nacionalnoj nadležnosti. Stoga je na državama članicama da odlučuju o vlastitim politikama cijepljenja i ne podržavaju nametanje obveznog cijepljenja u pojedinačnim državama članicama EU", zaključio je.

Da EU ne treba imati zajedničku politiku cijepljenja, smatra i Biljana Borzan, zastupnica skupine Socijalisti i demokrati (S&D) iz SDP-a. "Ugovori o funkcioniranju EU ostavljaju državama članicama nadležnost po pitanju zdravstva, dok ih EU može podržavati i koordinirati u njihovim nastojanjima". Iz grupacije S&D poručili su nam da pozivaju na koordinaciju država članica "kako bismo se bolje uhvatili ukoštac i nosili ne samo s prijetnjom sadašnje i moguće buduće pandemije nego i kako bismo EU i svim državama članicama pružili alate za suočavanje sa zdravstvenim problemima".

Turistička sezona

Valter Flego, član skupine liberala (Renew Europe) iz IDS-a, smatra da su covid-potvrde primjer usklađenosti jedne EU politike usred pandemije. "Uvele su reda kad je vladao kaos i omogućile kretanja unutar EU te više nego uspješnu turističku sezonu. Ne vjerujem da je moguć konsenzus kad je riječ o cijepljenju, posebice kad cijepljenje nije tema samo struke, nego dio puno šireg političkog diskursa. EU ne može nametati obvezu cijepljenja, niti vidim potrebu za tim. Države članice u svojim rukama imaju sve potrebne alate".

Karlo Ressler, član HDZ-a i posljedično Europske pučke stranke, smatra da niti jedna država ne može samostalno upravljati pandemijom ili usporiti širenje virusa. "Europska unija tako ima važnu ulogu bolje koordinacije i razmjene informacija. Međutim, nadležnost i odgovornost za sve zdravstvene politike, uključujući onu o cijepljenju, leže na državama članicama". Romana Jerković (S&D) smatra da, iako nam EU daje smjernice i alate kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovu oluju, odluke donose vlade zemalja članica te o njima ovisi hoće li imati političke mudrosti da to prilagode svojim prilikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:58