JEDNOM ZAUVIJEK

Kada u trgovinama ili na tržnici vidite proizvode koji nose ovaj znak, možete biti sigurni da se radi o hrvatskom proizvodu

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je nacionalni program kvalitete koji bi u budućnosti trebao postati dominantan na tržištu

Ilustrativna fotografija

Kada u trgovinama ili na tržnici potrošači vide proizvode koji nose znak "Dokazana kvaliteta – Hrvatska" mogu biti sigurni da se radi o proizvodu hrvatskih poljoprivrednika, farmera i proizvođača, odnosno ovaj znak jamči da se sigurno radi o hrvatskom proizvodu.

Hrvatski proizvodi poljoprivrede, danas se teško na polici razlikuju od onih iz drugih država, a uz ogroman uvoz, trgovački lanci i dalje ne uvode posebne police, niti se posebno trude da izdvoje iz svoje ponude ono što je domaće te bolje izlože proizvode s hrvatskih polja u svojim trgovinama.

Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, na zahtjev proizvođača, pokrenulo ovaj nacionalni program kvalitete. On bi u budućnosti trebao postati dominantan na tržištu i biti garancija da kupujemo domaće, što je većini potrošača posljednjih godina postao jedan od ključnih kriterija kod kupovine proizvoda. Hrvatski potrošači i dalje preko 80 posto hrane kupuju isključivo u trgovinama, zbog čega je važno da se upravo na trgovačkim policama napravi jasna i uočljiva razlika između domaćih i uvoznih proizvoda.

Oznaku Dokazana kvaliteta danas nose domaće voće, povrće, jaja te meso peradi, a očekuje se kako će sve veći broj proizvođača uđi u ovaj, sustav dobrovoljnog označavanja proizvoda, jer je to jedini način da se na polici razlikuju od uvoznih proizvoda. Koliko je važno da domaći proizvodi budu označeni, tako da su uočljivi i prepoznati, te da su potrošači sigurni da su proizvedeni na domaćim poljima i farmama, dokazao je nedavni plasman lažnih vrgoračkih jagoda, koje nisu došle iz polja s područja Vrgorca nego iz uvoza. Vješti uvoznici i prekupci iskoristili su marketinški trik kako bi prevarili kupce i ponudili im uvozne jagode, u pakiranju s oznakom da su iz Vrgorca. Ova prevara je brzo razotkrivena zahvaljujući medijima, ali je pitanje koje su kazne za prevarante i koje je voće ili povrće slijedeće koje će nam na isti način biti ponuđeni ili "podvaljeni" na tržištu.

Primjeri Austrije i Francuske

Nacionalni program Dokazana kvaliteta, kako uvjeravaju iz Ministarstva poljoprivrede, u budućnosti bi treba biti ključan da potrošači razlikuju što je domaće, a što iz uvoza. Kada, primjerice, danas odete u neki trgovački lanac u Austriji ili Francuskoj, već izdaleka ćete uočiti njihove znakove, pa čak i cijele police (primjer iz Francuske), na kojim se nalaze proizvodi isključivo domaćih farmi. U Francuskoj su tako u pojedinim trgovačkim lancima, francuske rajčice označene francuskom zastavom i posebnom oznakom, na izdvojenoj, posebnoj polici. Sve što je iz uvoza označeno je zastavama država odakle su uvezeni, pa francuski kupac nikako ne može biti obmanut, nego je siguran da kupuje domaće, naravno ako to želi.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u rujnu 2021. s predsjednikom Hrvatske voćarske zajednice Branimirom Markotom, predsjednikom Proizvođačke organizacije Jabuka.hr Lukom Cvitanom, te ravnateljicom Hrvatske akreditacijske agencije Mirele Zečević, ali i brojnim voćarima označila prve domaće proizvode znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", te ih poslala na tržište.

U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini prvi proizvodi – jabuke proizvođača PZ Jabuka HR– označene su prvim znakom "Dokazana kvaliteta–Hrvatska", a danas se domaće jabuke nekolicine proizvođača voća, sa ovim znakom, mogu naći u posebno kreiranim pakiranjima. No i dalje se stidljivo kriju na polici, teško su vidljivi i većina potrošača ne zna koja je njihova vrijednosti i zašto nose ovaj znak. Trgovci i dalje na većinu svojih polica stavljaju uvozne jabuke ili kruške, a domaće sa znakom Dokazana kvaliteta se uglavnom kriju na donjim policama, jer je u ovom sustavu još uvijek malo broj proizvođača, te je sustav tek u povojima.

Provjerena kvaliteta

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako će, putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, koji nose znak "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", potrošači biti informirani da kupuju domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete i sljedivosti, odnosno kako je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. U ovaj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se mogu uključiti svi sektori odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

Znakom Dokazana kvaliteta, s naznakom države, mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak "Dokazana kvaliteta" na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u vidnom polju, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Prva oznaka Dokazana kvaliteta dodijeljena je upravo za sektor voća, a podnositelj zahtjeva bila je Hrvatska voćarska zajednica te proizvođači jabuka okupljeni u uspješnu PZ Jabuka HR. U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod. Dodatno će se ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara za koje je putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđeno 616 milijuna kuna," izjavila je ministrica Vučković, prilikom označavanja prvog proizvoda ovim znakom.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota danas kaže kako je to bio simboličan čin, ali voćarima jako bitan. "Jedan od najvećih problema voćara svih ovih godina bio je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska" diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Stoga smo Ministarstvu predložili da se trgovačkim lancima predoče domaći proizvodi s nacionalnom oznakom na policama ispod koje će biti jasno detaljizirani podaci o proizvodu, naglašavajući da se radi o proizvodima "iz hrvatskih voćnjaka". Smatramo da tako kupac imao puno jasniji uvid u velikom broju raznih kvalitetnih, ali i nekvalitetnih proizvoda iz uvoza na policama., kaže Markota.

U sustavu je, kako ističe Markota, nekoliko proizvođača voća (uglavnom jabuke i kruške), ali u HVZ vjeruju kako će ovaj sustav biti sve bolji. Ipak, za prepoznatljivost je potrebna i snažna marketinška kampanja, koja za sada nije dovoljna i snažna, ističe Markota.

Meso peradi, slijedi i mlijeko

Oznaka Dokazana kvaliteta, danas se može naći na domaćim proizvodima voća, povrća, jaja, koji su prošli certificiranje i odobren im je ovaj znak. Početkom godine prvi znak Dokazana kvaliteta dobilo je i meso peradi, na inicijativu Hrvatske poljoprivredne komore, a znak je ponijelo meso perad varaždinskog proizvođača Koka te Pertunina PIPO Čakovec. Uskoro bi znak Dokazan kvaliteta trebalo ponijeti i svinjsko meso domaćih proizvođača, ali i mlijeko.

Hrvatska oznaka kvalitete je odobrena od strane Europske komisije, a kako ističe ministrica Vučković, za oznaku "Dokazana kvaliteta-Hrvatska" prvi podnositelji bili proizvođači jabuka, zatim su zahtjev podnijeli i udruženi proizvođači u sektoru povrća, slijedila su proizvođači jaja te mesa preradi. U postupku su još proizvođači u sektoru svinjskog mesa, te mlijeka.

Za označavanje mlijeko i meso peradi, koji su znak dobili početkom ove godine, zaslužna je Hrvatska poljoprivredna komora.

"Oznaka na mesu peradi, koje nose proizvodi varaždinska Koka govori da je sve proizvedeno u Hrvatskoj po zahtjevnoj specifikaciji, od rasplodnog jajeta, jednodnevnih pilića i njihovog tova, pa sve do hrane kojom se ta perad hranila. To je koncept ‘od polja do stola‘, a koji promovira kratke lance opskrbe te koji nudi poštenu informaciju o kvalitetnoj hrani svim hrvatskim i onim drugim potrošačima",kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović. On dodaje kako je ovo dobar primjer zajedničke suradnje svih kooperanata, a HPK je bila ta koja je predložila specifikaciju.

"Proizvodnja mesa i jaja u zadnjih nekoliko godina našla u teškom položaju zbog sve viših cijena inputa u proizvodnji, dok cijene gotovih proizvoda ne prate povećanje tih troškova. Sektor peradarstva Hrvatske čini otprilike 20 posto ukupne stočarske proizvodnje, a unazad 5 ili 6 godina imali smo svega jedan natječaj iz Programa ruralnog razvoja za sektor peradarstva. Nadam se da će se to u budućem periodu promijeniti", zaključuje predsjednik HPK, te upozorava na jaku inozemnu konkurenciju, zbog čega bi znak Dokazana kvaliteta trebao pomoći prepoznatljivosti domaćeg mesa.

TKO SVE MOŽE OZNAČITI SVOJE PROIZVODE OVIM ZNAKOM:

Znakom "Dokazana kvaliteta" s naznakom države Hrvatske mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni i/ ili prerađeni u Republici Hrvatskoj, a Hrvatska je ujedno i zemlja podrijetla glavnog sastojka.

Znakom "Dokazana kvaliteta" s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka.

Znakom "Dokazana kvaliteta" bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni i/ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka.

CERTIFICIRANI NOSITELJI ZNAKA "DOKAZANA KVALITETA:

SEKTOR VOĆE:

OPG Vesna Bašić, Čepin

Fragaria d.o.o, Zagreb

Domaće voće, d.o.o Zagreb

PZ Jabuka.hr, Zagreb

ENNA Fruit d.o.o. Zagreb

Inventivna rješenja d.o.o., Velika Gorica

Plodovi Slavonije j.d.o.o., Satnica

Braniteljska zadruga Pleter, Trnava

Rabo d.o.o. Kneževi Vinogradi

OPG Aladrović Marijan, Pleternica

MESO PERADI:

Koka, Varaždin

Perutnina Ptuj, Pipo, Čakovec

JAJA:

LUNETA d.o.o. Ludbreg

Gala d.o.o, Bjelovar

OPG Šincek Zvonko, Gornje Vratno, Cestica

ŽITO d.o.o. Osijek

PIKO d.o.o. Jastrebarsko

Maltarić,proizvodnja konzumnih jaja, Koprivnica

POVRĆE:

BELJE PLUS d.o.o., Darda

FRUCTUS STAKLENICI d.o.o. Zagreb

PIK VINKOVCI plus d.o.o., Vinkovci

OPG Klapirić Pave, Vinjani Donji Imotski

P.P.P. Jurica Cafuk, Domitrovec, Lepoglava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:47