DONOSI HGK

Hrvatska će dobiti novi temeljni dokument o sigurnosti hrane: Ovo su ključni detalji...

Industriju će se usmjeriti na to kako ispuniti nužne kriterije sigurnosti hrane.

Ilustrativna fotografija

Kad biraju hranu, potrošači najviše paze na cijenu, okus i sigurnost, pokazalo je istraživanje Europske agencije za sigurnost hrane provedeno na 27.000 ispitanika u Europskoj uniji. To je istraživanje pokazalo i da 21 posto europskih građana pritom ima vrlo visoku, a njih 17 posto visoku razinu osviještenosti kad je riječ o temama iz područja sigurnosti hrane.

Hrvatski potrošači, njih 75 posto, zainteresirani su za pitanja vezana uz sigurnost hrane čak i malo više od ostalih građana Europske unije (70 posto). Pritom je gotovo polovica hrvatskih ispitanika uvjerena kako zna dovoljno da izbjegne ili ublaži rizike o hrani za razliku od trećine EU ispitanika.

Upravo će informiranje potrošača o hrani biti jedna od tema na 16. konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore od 15. do 17. svibnja 2023. održava u Opatiji. Supokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva i Državni inspektorat uz partnerstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te uz potporu partnera i sponzora. Sudionici konferencije raspravljat će i o novostima te najvećim izazovima u provedbi nacionalnog i zakonodavstva Europske unije, inovacijama u prehrambenoj industriji, metodama zbrinjavanja nusproizvoda u prehrambenoj industriji te brojnim drugim temama vezanim za potrošače i prehrambenu industriju.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, ističe da sigurnost hrane s pravilima uređenja tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva te zaštite okoliša i prirode predstavlja obavezan standard u proizvodnji koji zahtijeva kontinuirana ulaganja subjekata u poslovanju s hranom, posebice u ljudski potencijal te u prilagodbu proizvodnje i poslovnih procesa.

"Standardi se kontinuirano mijenjaju i nadograđuju te postaju sve veći izazov za sektor proizvodnje hrane", ističe Dragan Kovačević.

image

Dragan Kovačević

Mirna/

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu da je cilj konferencije unapređenje sustava sigurnosti i kvalitete hrane na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. Konferencija je ključno mjesto okupljanja stručnjaka uključenih u poslovanje s hranom - proizvođača, trgovaca, distributera, hotelijera, kontrolnih kuća, veterinarskih organizacija i predstavnika zdravstvenih djelatnosti - bolnica i zavoda za javno zdravstvo, zatim predstavnika znanstveno-istraživačke zajednice te ministarstava, agencija i inspekcijskih službi.

Na konferenciji HGK predstavit će se i novi vodič o mikrobiološkim kriterijima za hranu čija je izrada u Ministarstvu poljoprivrede u tijeku. Radi se o jednom od ključnih dokumenta kojim se industriju usmjerava na to kako ispuniti nužne kriterije sigurnosti hrane.

U programskom dijelu konferencije naglasak će biti i na službenim kontrolama veterinarske i sanitarne inspekcije, a govorit će se i o primjeni umjetne inteligencije, standardizaciji repromaterijala i sirovina, strateškim odrednicama, prevenciji rizika kod transporta, biogospodarstvu i ostalim zanimljivim temama.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 03:21