Nova niša

Hit proizvod kakvog nema na hrvatskom tržištu: Proizvodit će apartmane na površini mora

Cijena jedinice bit će oko 100 tisuća eura Kaštelani nakon brzih glisera grade plutajuće difuzne hotele

Splitska tvrtka Advanced Solutions, iza koje stoje projekt menadžer Fabjan Viđak i menadžer Davor Paić, kreće u novi i projekt proizvodnje plutajućih plovila namijenjenih za difuzne hotele na moru. Tvrtka već niz godina ima uspješnu suradnju s danskim brodograditeljem Carl Kai Random, za koju proizvodi glisere različitih veličina u svom brodogradilištu smještenom na oko 1500 metara četvornih u Kaštel Gomilici.

Prvi u Hrvatskoj proizvodit će plutajuća plovila-saune, plutajuće recepcije i plutajuća smještajna plovila na moru...

- Već izrađujemo kalupe, a za mjesec dana trebali bismo dovršiti pripreme, kako bismo početkom iduće godine mogli krenuti u ozbiljnu proizvodnju. Ti projekti su sufinancirani od strane vlade Kraljevine Danske. Riječ je o projektima koji su slični po složenosti kao i gradnja brodova. Većinom su namijenjeni za izvoz, ali je moguća i suradnja s hrvatskim tvrtkama, poput tvrtke Nord, tako da bi se ovi proizvodi mogli naći i na hrvatskom tržištu.

Konkurencija

Uglavnom, radi se o hit proizvodu kakvog nema na hrvatskom tržištu. Postoje slični proizvodi u nekim našim marinama, ali nisu registrirani kao plovila. Naši će biti certificirani kao plovila i moći će primati do 12 ljudi. U ovom dijelu proizvodnje konkurencija nam je nekoliko proizvođača u Nizozemskoj i Poljskoj. Takva plovila koja ćemo mi proizvoditi bit će pogodna za gradnju difuznih hotela na moru. Imat će plutajuću recepciju i plutajuća smještajna plovila. Slično kao što je kamp na kopnu - pojašnjava Davor Paić.

Prema njegovim riječima, za razliku od kampova koji su na kopnu i sve se većinom nalazi na jednom mjestu, gosti ovih difuznih hotela moći će odabrati “ploveću ponudu u moru”.

Ponuda

- Takva vrsta ponude postoji u Kanadi i u nekim europskim zemljama, a proizvođači su u Poljskoj i Nizozemskoj. Kod nas još uvijek nema takve ponude, ali zahvaljujući tome što smo registrirani i certificirani kao plovila, gosti će moći isploviti i ploviti gdje hoće. Za korisnike će ta usluga će biti dosta atraktivna, ali i pristupačna. Ulaganja su značajna. Cijena jednog takvog polovila sličnog Nordovog apartmana trebala bi iznositi oko 100.000 eura. Kupci bi nam mogle biti turističke tvrtke koje žele na taj način proširiti ponudu, ali i pojedinci - ističe Paić.

Kastel Gomilica, 100820. 
Davor Paic, vlasnik tvrtke Advanced Solutions.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Davor Paić

Viđak i Paić imaju jednu tvrtku za projektiranje i dizajniranje brodova Advanced Solutions, jednu za proizvodnju brodova Rand Shipyard, u kojoj im je partner Carl Kai Random, te treću, Savvy Boat, u kojoj su partneri Paić i Feđa Misirović, u nastajanju, koja će prva u Hrvatskoj u proizvodnom pogonu u Kaštelima proizvoditi plutajuća plovila-saune, plutajuće recepcije i plutajuća smještajna plovila na moru... Trenutno te tri tvrtke zapošljavaju dvadesetak radnika, a od prvog rujna, zahvaljujući novom projektu, trebale bi imati 25 zaposlenih. Plastične komponente izrađuje im prijateljska i kooperantska tvrtka Brzoglas, specijalizirana za radove u stakloplastici.

Suradnja Fabjana Viđaka i Davora Paića počela je prije desetak godina, kada su surađivali s jednom stranom grupacijom. Gradili su Bavariju R55, što je najveći Bavarijin motornjak i Bavariju C65, najveću Bavarijinu jedrilicu ikada. No, Bavaria je upala u probleme i otišla u stečaj, pa su se prebacili na neke projekte za ostale poznate brendove.

Partnerstva

- U našem pogonu u Kaštel Gomilici radimo kompletnu montažu i opremanje, a prethodno obavimo kompletnu nabavu i razvoj tih plovila. Izvozimo gotovo čitav asortiman - kaže Paić.

Rand Shipyard ima još jedno brodogradilište u španjolskoj Almeidi, koje Paić i Viđak također nadziru. Godišnje proizvedu pedesetak Picnica 18 dužine šest metara, otprilike 30 brodova dužine sedam metara, pedesetak brodova tipa Leisure s kabinom i dvadesetak Supreme 27. - Sve te poslove rade naši stolari i inženjeri. Sve to završi u izvozu za kupce svuda po svijetu - zaključuje Paić.

Plaće dobre, nema ljudi

Davor Paić smatra da su, što se tiče male brodogradnje, stvari potpuno jasne. Postoji, tvrdi on, ogroman interes iz čitavog svijeta za gradnju brodova, pogotovo u stakloplastici. Problem je nedovoljno kvalificirana radna snaga. Nema dovoljno kadra za udovoljiti zahtjevima i upitima naručitelja poslova, a primanja radnika nisu niska. Osnovna plaća u toj djelatnosti prosječno iznosi oko 1200 eura neto, bez prekovremenih i bez rada vikendom. - Ovo je industrija u kojoj nemate visoke marže te nemate velikih mogućnosti za veće skokove. Krivulja je gotovo pravocrtna, tako da troškove morate imati pod strogom kontrolom - pojašnjava Paić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:04